Η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψε την τελευταία πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Αναστασιάδη προς το Εθνικό Συμβούλιο.

Αυτό αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

«Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον γγ του ΟΗΕ με τα γεγονότα, την οποία ανέγνωσε στο Εθνικό Συμβούλιο. Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και προγραμματίστηκε νέα συνεδρία στις 24 Ιανουαρίου», είπε ο κ. Στυλιανίδης. «Ο διεθνής παράγοντας αναγνωρίζει πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για επανέναρξη του διαλόγου. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τη διαδικασία να καταλήξει σε αδιέξοδο», επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Όσον αφορά την άφιξη του Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, αν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ θα φέρει κάποια νέα πρόταση.

«Διαδικασία εξ αρχής καταδικασμένη», χαρακτήρισε τις προσπάθειες κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών ο γγ του ΑΚΕΛ, ’ντρος Κυπριανού, επιβεβαιώνοντας ότι «η τουρκική πλευρά απέρριψε την τελική πρόταση» της Λευκωσίας. «Είναι καιρός επιτέλους, να ξεκαθαρίσουμε τι ζητούμε και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», συνέχισε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας: «Όλες οι προτάσεις μας πρέπει να διευκολύνουν τον στόχο της λύσης». Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε, τέλος, τη θέση του ΑΚΕΛ ότι «έπρεπε να πηγαίναμε σε συνομιλίες με βάση τα συμφωνηθέντα Χριστόφια-Ταλάτ και τη γνωμάτευση των Ηνωμένων Εθνών για ενιαία κυριαρχία».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για να μην παίξουμε το παιχνίδι του κ. Έρογλου».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι «η τουρκική πλευρά απορρίπτει όλες μας τις προτάσεις για ενιαία κυριαρχία και επιμένει σε παρθενογένεση». Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, εναπόκειται στον ΟΗΕ να διαβιβάσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, δεν υπάρχουν συνομιλίες. Ο κ. Ομήρου προσέθεσε ότι «στις 24 Ιανουαρίου θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση νέας στρατηγικής, καθώς εδώ και 40 χρόνια όλες οι διαδικασίες στις οποίες έχουμε εμπλακεί απέβησαν άκαρπες».

Αιχμές κατά της στάσης του κ. Ντάουνερ άφησε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτηρίζοντας σωστή την προσέγγιση του Ν. Αναστασιάδη για ξεκαθάρισμα της βάσης επίλυσης του Κυπριακού.

Τέλος, ο γγ του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, υποστήριξε ότι οι Τούρκοι είναι απόλυτοι και κάθετοι σε αυτό που ζητάνε. «Θέλουν παράδοση στις δικές τους στοχεύσεις», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν τολμηρές αποφάσεις, καθώς «ο δρόμος που τραβάμε είναι αδιέξοδος».