Ο Σουδανός πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), έφτασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ.

Τηλεοπτικές εικόνες τον έδειξαν να αποβιβάζεται από ένα αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου μετείχε σε σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης. Εμφανίστηκε ήρεμος καθώς χαιρέτισε μεγάλο αριθμό Σουδανών αξιωματούχων.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπασίρ είχε αναχωρήσει από το Γιοχάνεσμπουργκ για να επιστρέψει στο Σουδάν, αψηφώντας την εντολή δικαστηρίου της Πρετόριας να παραμείνει στη Νότια Αφρική έως ότου το δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με αίτημα του ΔΠΔ για την σύλληψή του, όπως είχε επιβεβαιώσει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Χαρτούμ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής είχε ανακοινώσει σήμερα ότι προσέφυγε κατά της εφαρμογής της απόφασης που έλαβε χθες δικαστήριο της Πρετόριας, με την οποία απαγορευόταν η έξοδος του Σουδανού προέδρου από την χώρα έως ότου αποφανθεί σχετικά με προσφυγή μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Νοτιοαφρικανική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσε από την κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα να δεχθεί το αίτημα του ΔΠΔ να συλλάβει τον Μπασίρ και να τον παραδώσει στο διεθνές δικαστήριο.

«Μας ανησυχεί ότι μια εντολή που εκδόθηκε από αυτό το δικαστήριο για να διασφαλίσει την παρουσία του Μπασίρ σε αυτή τη χώρα δεν εφαρμόστηκε», δήλωσε ο δικαστής Ντάνκσταν Μλάμπο.

«Η συμμετοχή του θα μπορούσε να είναι κανονική και χωρίς φασαρία, αλλά οι εχθροί της Αφρικής, οι εχθροί του Σουδάν και οι εχθροί των φιλειρηνικών χωρών θέλησαν να επιχειρήσουν και να το μετατρέψουν σε δράμα, για να εμποδίσουν τον πρόεδρο σε μια σημαντική συμμετοχή του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Ιμπραχίμ Γάντουρ, λίγο μετά την άφιξη του Μπασίρ στο Χαρτούμ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεφ Ράτκε εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την αδράνεια της Νοτίου Αφρικής να αποτρέψει τη φυγή του Μπασίρ από το συνέδριο Αφρικανικής Ένωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο Ράτκε στην συνέντευξη Τύπου αρνήθηκε να δηλώσει ότι οι αρχές της Νοτίου Αφρικής έπρεπε να συλλάβουν τον Μπασίρ, αλλά ανέφερε ότι «ξεκάθαρα, κάποια ενέργεια θα έπρεπε να γίνει».
Δύο εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί από το ΔΠΔ κατά του προέδρου του Σουδάν, το 2009 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το 2010 για γενοκτονία. Και τα δύο σχετίζονται με το Νταρφούρ, την περιοχή στο δυτικό Σουδάν, η οποία μαστίζεται από την βία από το 2003. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε αυτήν την σύγκρουση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το κυβερνών Νοτιοαφρικανικό Κογκρέσο κατηγόρησε χθες το ΔΠΔ ότι μεροληπτεί σε βάρος των Αφρικανών, και υποστήριξε ότι το διεθνές δικαστήριο "δεν είναι πλέον χρήσιμο".