Με μια κίνηση που κανείς δεν είχε προβλέψει, η τέως πρόεδρος (2007-2015) της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά για αντιπρόεδρος, στο πλευρό του υποψήφιου των περονιστών Αλμπέρτο Φερνάντες.

Το πρώτο βέβαια εμπόδιο για τους δύο είναι οι εσωκομματικές εκλογές του καλοκαιριού από τις οποίες αναδεικνύονται οι υποψήφιοι από το κάθε κόμμα. Στην ουσία κανείς δεν θα σταθεί απέναντί τους, επομένως το καλοκαίρι απλώς θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον νυν πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι (ο πολιτικός που διαδέχθηκε την Φερνάντες το 2015), που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Η Φερνάντες βάζει υποψηφιότητα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Αργεντινή περίοδο, αλλά και για την ίδια, αφού ξεκινά σε λίγες μέρες η δίκη της για υποθέσεις διαφθοράς. Σχεδόν η μσή κυβέρνησή της βρίσκεται στη φυλακή ή υπόδικη για κατάχρηση χρήματος στα χρόνια της παντοδυναμίας της.

Η ίδια ασφαλώς αρνείται τις κατηγορίες. Ποντάρει δε στην κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και στο γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος διέψευσε τις προσδοκίες των συμπολιτών του, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, ενώ επί των ημερών του επέστρεψε στην Αργεντινή το ΔΝΤ.

Το είπε η ίδια ξεκάθαρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της: «Πρέπει σε όλους και όλες να γίνει σαφές. Καλούμαστε να κυβερνήσουμε μια Αργεντινή πάλι σε ερείπια, με τους πολίτες της φτωχοποιημένους.»

H Φερνάντες, η οποία μετά το τέλος της 8ετίας της ως προέδρου εξελέγη γερουσιαστής, ελπίζει με την κίνηση αυτή (να μην ξαναγίνει πρόεδρος, αλλά απλά αντιπρόεδρος) να συσπειρώσει τους περονιστές, για μεγάλη μερίδα των οποίων αποτελεί σχεδόν αντιπαθητικό πρόσωπο.

Ωστόσο, οι περονιστές τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να αναδείξουν ένα νέο ικανό πολιτικό να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι σε διάφορες επαρχίες της χώρας εμφανίστηκαν κατά περιόδους κυβερνήτες με αρχηγικό προφίλ.

Όσο για τον υποψήφιο πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες, πρόκειται για πολιτικό που υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Νέστορ Κίρσνερ, συζύγου της Κριστίνα Φερνάντες και προέδρου της Αργεντινής την τετραετία 2003-2007. Ο Κίρσνερ πέθανε ξαφνικά το 2010.

Βέβαια ο Αλμπέρτο Φερνάντες είχε κατά το παρελθόν εκφραστεί αρνητικά για την...Κριστίνα Φερνάντες, τώρα όμως άλλαξε γνώμη.

Ο νυν πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του σχολίασε σχετικά με την ανακοίνωση της προκατόχου του: «Το να επιστρέψουμε στο παρελθόν θα ήταν σαν να αυτοκαταστρεφόμαστε».