O κύβος ερρίφθη για την Τερέζα Μέι, την πρωθυπουργό της Βρετανίας που έχει σπαταλήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πρωθυπουργίας της στην προσπάθεια να περάσει το Brexit. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η Μέι συμφώνησε με το Συντηρητικό Κόμμα να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μετά την ψηφοφορία του Ιουνίου για τη Συμφωνία. Η νέα ψηφοφορία έχει ως στόχο το «διαζύγιο» να γίνει νόμος του Κράτους.

Για την ακρίβεια: Συμφώνησε να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της.

Η πρωθυπουργός εξακολουθεί πάντως να έχει την ελπίδα ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει τη συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες, αν και στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο μοιάζει λιγότερο και από απίθανο. Ακόμα και οι διακομματικές συνομιλίες με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μάλλον το αντίθετο, αφού και στο εσωτερικό των Συντηρητικών και των Εργατικών υπήρξαν σφροδρότατες αντιδράσεις.

Όλα δείχνουν ότι μέσα στο καλοκαίρι το Συντηρητικό Κόμμα θα αποκτήσει νέα ηγεσία. Δεν αποκλείται μάλιστα ο νέος πρόεδρος των Τόρις να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το ίδιο άλλωστε έκανε και η Μέι το 2017.

Ήδη στο παιχνίδι της διαδοχής έχουν μπει πολλοί. Από τα πλέον «βαριά» ονόματα, ο 54χρονος τέως ΥΠΕΞ και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο πλέον σκληρός επικριτής της συμφωνίας που πέτυχε η πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες.

Στους πιθανούς διεκδικητές της ηγεσίας, ο 52χρονος Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Χαντ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 2016 και διετέλεσε επί πολλά έτη υπουργός Υγείας, μια καρέκλα σχεδόν «ηλεκτρική» στη Βρετανία.

Αρκετοί ποντάρουν (αν και με ελάχιστες πιθανότητες) στον αριστοκράτη Τζέικομπ Ρις - Μογκ, τον πλέον ακραίο από τους πολιτικούς που θέλουν ακόμα και άτακτο Brexit. Φανατικός πολιτικός αντίπαλος της Μέι, ήταν από τους πρώτους που κινήθηκαν εναντίον της πρωθυπουργού με το που έγινε γνωστή η συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών.

Ένα ακόμα όνομα: Ο 44χρονος Ντόμινικ Ράαμπ, υπουργός Brexit που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση μόλις έγινε γνωστό το σχέδιο. 

Τέλος, αρκετοί θα πόνταραν και στον 51χρονο Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος αν και κάποτε στήριζε τον Μπόρις Τζόνσον, τελικά εξελίχθηκε σε σύμμαχο της Τερέζα Μέι. Θεωρείται πρόσωπο αποτελεσματικό, ίσως και το πλέον ιδανικό «ανάχωμα» στην ηγεσία των Τόρις μπροστά στους ακραίους ευρωσκεπτικιστές.