Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι βλέπει τις πιθανότητες να παραμείνει τελικά η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 20-30% ενώ οι Βρετανοί έχουν ξεκινήσει μια πραγματική συζήτηση για το εάν θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν μόνο μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Σε συνέντευξή του σε πολωνική εφημερίδα, ο Τουσκ πρότεινε τη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος για το Brexit δεδομένου ότι η Βρετανία έχει ήδη διενεργήσει δύο δημοψηφίσματα για την Ευρώπη, πρώτα το 1975 για το εάν θα παραμείνει στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, της οποίας είχε γίνει μέλος δύο χρόνια νωρίτερα.

Εάν το 2016 ήταν δυνατόν να αλλάξει η απόφαση που ελήφθη το 1975, θα πρέπει να είναι δυνατόν να διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δήλωσε ο Τουσκ, που έχει συχνά εκφράσει τη λύπη του για την έκβαση του δημοψηφίσματος, στο οποίο το 52% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης και το 48% υπέρ της παραμονής.

«Η πραγματική συζήτηση για τις συνέπειες του Brexit ξεκίνησε όχι πριν ή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος, αλλά μετά το δημοψήφισμα. Σήμερα τα αποτελέσματα θα έμοιαζαν μάλλον διαφορετικά», δήλωσε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Gazeta Wyborcza.

«Παραδόξως είναι το Brexit που πυροδότησε ένα φιλοευρωπαϊκό κίνημα στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Τουσκ. «Σήμερα, οι πιθανότητες να μην υπάρξει καθόλου Brexit είναι στο 20-30%. Αυτό είναι πολύ».