Τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία και η οποία ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της να κάνει γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου καθώς και τις ενέργειες του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων "Fatih" καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το Hellenic American Leadership Council (HALC).

Το HALC συμμερίζεται τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, σημειώνει τις ανακοινώσεις αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παροτρύνει την Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία τις συνέπειες που θα υποστεί η Τουρκία αν προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και, γενικότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία παράνομη εισβολή στην Κύπρο», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης. «Η κυπριακή ΑΟΖ έχει ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης και οι ενέργειες της Κύπρου εντός αυτής υποστηρίζονται ανεπιφύλακτα από τη διεθνή κοινότητα και όλους τους γείτονές της, με εξαίρεση την Τουρκία. Ο μόνος κακός παίκτης εν προκειμένω είναι η Τουρκία και η τελευταία πρόκλησή της δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

Το HALC καλεί τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσουν τις ενέργειες της Τουρκίας καθώς θέτουν σε ρίσκο την παγκόσμια ειρήνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην περιοριστεί στο χλιαρό αίτημα να «απέχει» η Τουρκία από τέτοιες ενέργειες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Τουρκία -καθώς και τις οικονομικές κυρώσεις- για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους - μέλους της Ε.Ε.