Πώς ένας υπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, παραιτήθηκε προτού ακόμη ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον ίλαρχο κατά συρροήν δολοφόνο και γιατί ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έκανε αμέσως δεκτή την παραίτησή του;

Το περίεργο είναι ότι έως την Κυριακή του Πάσχα όποιος δημοσιογράφος συνομιλούσε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και τον ρωτούσε εάν σκοπεύει να παραιτηθεί, αφού οι παραλείψεις της Αστυνομίας ήταν τόσο σημαντικές, ο υπουργός έλεγε πως δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί και ενεργούσε μόνον σύμφωνα με όσα τον ενημέρωνε ο αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας (τον οποίο ο ίδιος τοποθέτησε).

Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Όπως διαβάζουμε στον Βηματοδότη είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ετέθη με τις πολλαπλές αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στις κυπριακές φυλακές. Ετέθη με την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών, ακόμη και παιδεραστών, ετέθη, τέλος, με την επική γκάφα που έγινε το 2017, όταν με το τετραπλό φονικό στο Παραλίμνι, αντί στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης να τηλεφωνήσουν στην Interpol ζητώντας συνδρομή, τηλεφώνησαν σε έναν από τους φερόμενους εκτελεστές και τον ρώτησαν εάν γνωρίζει πού είναι.

Αλλά αυτό που έκανε τον Πρόεδρο της Κύπρου να κάνει δεκτή την παραίτησή του υπουργού του είναι οι διαστάσεις που πήρε το θέμα τού κατά συρροήν δολοφόνου, που ζητήθηκε και η συνδρομή της Σκότλαντ Γιαρντ.

Λέγεται ότι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος τη Δευτέρα του Πάσχα έκανε ξαφνικά μια δήλωση, η οποία κρίθηκε καθοριστική για το πολιτικό μέλλον του κ. Νικολάου: «Εάν ήμουν στη θέση του θα είχα παραιτηθεί» είπε. Και εγένετο η παραίτηση.