Tην απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συνθήκη του ΟΗΕ που αποσκοπεί στην ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου όπλων προανήγγειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της NRA, που είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

Η συνθήκη καλεί όλους τους συμμετέχοντες να καταγράφουν διασυνοριακές μεταφορές οπλισμού -από τυφέκια έως άρματα μάχης και αεροπλάνα- και ζητά να εμποδίζονται οι πωλήσεις όπλων που μπορεί να καταλήξουν στα χέρια καταπατητών ανθρώπινων δικαιωμάτων ή να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.

Η συνθήκη ήταν ανάθεμα για την NRA. Υπογράφηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως ουδέποτε κυρώθηκε από το Κογκρέσο.

Υπό τις επευφημίες χιλιάδων μελών της NRA ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δήλωσε πως θα ακυρώσει την αμερικανική υπογραφή, ενώ υπέγραψε επί σκηνής έγγραφο που ζητά από την Γερουσία να διακόψει την «παγωμένη» διαδικασία κύρωσης.

«Ελπίζω να είστε χαρούμενοι», είπε ο κ. Τραμπ στο συγκεντρωμένο πλήθος. Η NRA ήταν μεγάλος χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου το 2016, αν και έκτοτε έχει χάσει μέρος της δύναμής της εξαιτίας εσωτερικών διαιρέσεων και ανταγωνισμών.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, συνεπώς η συμμετοχή τους στην συνθήκη θεωρούνταν κρίσιμη για την επιτυχία της. Δεδομένου ότι η συνθήκη δεν έχει κυρωθεί ούτε από την Ρωσία ούτε από την Κίνα, στην πράξη οι μεγαλύτεροι έμποροι οπλισμοί μένουν εκτός.

Συνολικά η συνθήκη έχει τεθεί σε ισχύ σε 101 χώρες από το 2014. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ