Σε 359 αυξήθηκαν οι νεκροί των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αν και οι Αρχές επιμένουν να επιρρίπτουν την ευθύνη σε τοπική ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος, τρία μέλη του, με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury.

Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Σε φωτογραφία που δόθηκε μαζί με την ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Οι τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια, ενώ ο μοναδικός που έχει ακάλυπτο το πρόσωπο κρατάει ένα πολυβόλο.

Δεν είναι σαφές γιατί στις επιθέσεις συμμετείχαν επτά τζιχαντιστές, ενώ στη φωτογραφία εικονίζονται οκτώ.

Το μακελειό μπορούσε να αποτραπεί

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του FBI έκανε γνωστό πως η υπηρεσία του συνδράμει τις αρχές της Σρι Λάνκα στην έρευνα για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία.

Πηγές του πρακτορείου Reuters, που έχουν άμεση γνώση της υπόθεσης, αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα είχαν ενημερωθεί για επικείμενη επίθεση ισλαμιστών μερικές ώρες πριν γίνουν οι επιθέσεις.

Σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα και μια άλλη στην ινδική κυβέρνηση, αξιωματούχοι ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών επικοινώνησαν με ομολόγους τους στη Σρι Λάνκα δύο ώρες πριν από την πρώτη επίθεση για να τους προειδοποιήσουν για μια συγκεκριμένη απειλή σε εκκλησίες.

Άλλη πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα ανέφερε πως μια προειδοποίηση έφθασε «ώρες πριν» από το πρώτο πλήγμα. Μια από τις πηγές στη Σρι Λάνκα ανέφερε πως προειδοποίηση εστάλη και από τους Ινδούς το βράδυ του Σαββάτου. Η πηγή στην ινδική κυβέρνηση ανέφερε πως παρόμοια μηνύματα είχαν δοθεί στους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα στις 4 Απριλίου και τις 20 Απριλίου.