Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τη συμφωνία αναχρηματοδότησης της Citgo, της θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου (PDVSA )στις ΗΠΑ, την οποία έκλεισε η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τη «παράνομη» και κρίνοντας πως η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι «συνεργός» σε «ληστεία».

«Όλοι όσοι ενέχονται -πολίτες της Βενεζουέλας και ξένοι- σε αυτή τη ληστεία και την κατάχρηση 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Citgo, θα αποκαλυφθούν» τόνισε ο Μαδούρο σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Τον περασμένο μήνα, η διεύθυνση της Citgo ανακοίνωσε ότι έλαβε πενταετές δάνειο ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων για να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα και να αναχρηματοδοτήσει οφειλές της.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής τον Ιανουάριο, επικαλούμενος άρθρο του Συντάγματος και υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος ή/και μεταβατικός πρόεδρος κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ από τις κυβερνήσεις εξήντα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των περισσότερων και σημαντικότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής και της ΕΕ.

Η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση της Citgo κλείστηκε τον Μάρτιο, αφού ανέλαβε καθήκοντα νέο διοικητικό συμβούλιο, που διορίστηκε από τον Γκουαϊδό. Η Citgo είναι η σημαντικότερη θυγατρική της

PDVSA στο εξωτερικό και μοναδική πηγή συναλλάγματος για το καθεστώς Μαδούρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ