Όπως αναμενόταν, στον δεύτερο γύρο του Μαΐου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για το ποιος θα είναι νέος πρόεδρος στη Βόρεια Μακεδονία. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποτέλεσαν ψυχρολουσία για τον Ζόραν Ζάεφ. Ο «εκλεκτός» του, Στέβο Πεντάροφσκι, σχεδόν ισοψήφισε με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του VMRO-DPMNE.

Ούτε η επίσκεψη Τσίπρα, στην οποία ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας πόνταρε πολλά για να δείξει την αλλαγή του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή, βοήθησε.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής των εκλογών ήταν όπως και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου 2018, η αποχή. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων γύρισαν την πλάτη στους υποψηφίους, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα, όχι μόνο για τις «Πρέσπες», αλλά και για την γενικότερη κατάταση που επικρατεί στη χώρα.

Η συμμετοχή έφτασε το 41,78%, ενώ η συμμετοχή στον β' γύρο πρέπει να ξεπεράσει το 40%.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 42,84% (323.333 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα 42,24% (318.811 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») έλαβε 10,58% (79.812 ψήφους).

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση Ζάεφ και τον «εκλεκτό» της δεν ήταν θετικό, καθώς η ισοψηφία με την υποψήφια του VMRO δείχνει ότι η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη. 

Σε κάθε περίπτωση, τα αλβανικά κόμματα είναι αυτά που θα κρίνουν τον επόμενο πρόεδρο.

Όλοι δηλώνουν νικητές

Ο Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι και δήλωσε βέβαιος ότι θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο. Κατηγόρησε μάλιστα το VMRO-DPMNE ότι διχάζει τους πολίτες.

Νικητής δήλωσε και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη κατάσταση στη χώρα.

Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.