Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η σημερινή εκλογική διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας), σε 3.480 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σύνολο του εκλογικού σώματος ανέρχεται στο 1.808.131 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 6,26%, αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές:

-ο Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της χώρας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό,

-η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και

-ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα το βράδυ.