Περισσότεροι από έξι στους δέκα Γάλλους έκριναν θετικά την παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν μετά την πυρκαγιά στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παρισίων την περασμένη Δευτέρα. Ο Γάλλος πρόεδρος με τηλεοπτικό διάγγελμά του την επόμενη ημέρα άγγιξε τις καρδιές των συμπατριωτών του, όταν δεσμεύθηκε πως μέσα σε πέντε χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, που αποτελεί σύμβολο της Πόλης του Φωτός.

Σε δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange, του RTL και της εφημερίδας La Tribune και δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν αυξήθηκε κατά 3% μετά την παρέμβασή του για την πυρκαγιά στη Notre Dame ενώ το 32% των Γάλλων δήλωσε πως έχει θετική άποψη για τον πρόεδρο. Έτσι, ο Μακρόν επιστρέφει στο ποσοστό δημοτικότητας που απολάμβανε τον Σεπτέμβριο του 2018, πριν ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Όμως, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 67% των Γάλλων εξακολουθεί να έχει αρνητική γνώμη για τον Μακρόν, δηλαδή σχεδόν οι 7 στους 10 αλλά επίσης, οι 7 στους 10 δήλωσαν πως παρακολούθησαν το τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος την επομένη της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων. Από αυτούς το 62% έκρινε πως ο Μακρόν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις για την δημοτικότητα του Μακρόν, που διενεργήθηκαν τις πρώτες μέρες του Απριλίου από τα ινστιτούτα Elabe και Ifop-Fiducial, έδειχναν πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου από 2 μέχρι 3 μονάδες. Πάντως, η δημοτικότητα Μακρόν είναι υψηλότερη από αυτή του προκατόχου του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, Φρανσουά Ολάντ, που απολάμβανε την θετική γνώμη του 21% των Γάλλων για την ίδια περίοδο της θητείας του.

Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς Γάλλοι πολιτικοί

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 37% των Γάλλων έχει θετική άποψη για τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, επίσης, το 37% των ερωτηθέντων έδωσε θετική «ψήφο» στον παραιτηθέντα υπουργό Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς Γάλλους πολιτικούς. Ο Ξαβιέ Μπερτράν, πρώην υπουργός Εργασίας και Υγείας και εξέχουσα προσωπικότητα της δεξιάς αντιπολίτευσης, έχει την θετική γνώμη του 29% των Γάλλων.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, βρίσκονται στην ίδια θέση καθώς και οι τρεις απολαμβάνουν το 27% της θετικής γνώμης των πολιτών. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Απριλίου σε δείγμα 1002 ατόμων άνω των 18 ετών.