Χίλιοι Κουβανοί μετανάστες έχουν φτάσει στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες στο Μεξικό στα σύνορα με τις ΗΠΑ και 400 ακόμη έχουν ενταχθεί σε ένα μεγάλο καραβάνι μεταναστών από την Κεντρική Αμερική το οποίο κατευθύνεται προς τα αμερικανικά σύνορα από το νοτιοανατολικό Μεξικό, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη επίσημες πηγές.

«Οι Κουβανοί άρχισαν να φτάνουν: τη Δευτέρα καταγράφηκαν περίπου 260 μετανάστες, την Τρίτη 252, την Τετάρτη 350 και την Πέμπτη 130», επεσήμανε ο Ενρίκε Βαλένσουέλα συντονιστής ενός οργανισμού που φροντίζει τους μετανάστες στην Τσιουάουα, την πολιτεία όπου βρίσκεται η Σιουδάδ Χουάρες.

Πολλοί από αυτούς τους Κουβανούς σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ και έχουν φτάσει στα σύνορα με τις οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα στο νότιο Μεξικό περίπου 5.000 μετανάστες από διάφορες χώρες έχουν σχηματίσει καραβάνια και διασχίζουν την πολιτεία Τσιάπας στα σύνορα με τη Γουατεμάλα με προορισμό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης.

Την Πέμπτη περίπου 400 Κουβανοί εντάχθηκαν σε κάποια από αυτά τα καραβάνια, τα οποία αποτελούνται από πολίτες της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Νικαράγουας και της Γουατεμάλας, στην περιοχή Τουσατάν, αφού η αστυνομία τους εμπόδισε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς βορά με ένα λεωφορείο.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να μοιράζει «περιφερειακές» άδειες παραμονής, οι οποίες θα θέτουν περιορισμούς στη μετακίνηση αυτών των μεταναστών προς τις ΗΠΑ, με στόχο να ανακάμψουν την πορεία των καραβανιών προς το αμερικανικό έδαφος.