Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη του Τζούλιαν Άσανζ, ιδρυτή των Wikileaks, και την μεταφορά του από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.

Ο Άσανζ κατέφυγε στη συγκεκριμένη πρεσβεία πριν από 7 χρόνια για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Το τέλος της ασυλίας στον Άσανζ είχαν προαναγγείλει εδώ και λίγες μέρες οι Αρχές του Ισημερινού. Αφορμή, οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τις offshore στις οποίες βρισκόταν μπλεγμένος και ο νυν πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ισημερινού είχε αφήσει να εννοηθεί πως το WikiLeaks ευθύνεται για τη διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής ζωής του στο Διαδίκτυο, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει την υποψία του αυτή.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού επανέλαβε επίσης την απαίτηση ο Άσανζ να μην παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα άλλων κρατών.

Το άσυλο στον Άσανζ είχε χορηγήσει ο τέως πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.

Ο Άσανζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.