Σε «πυριτιδαποθήκη» έχει μετατραπεί το πολιτικό σκηνικό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαφορές και τα προβλήματα, ανάμεσα στη Βρετανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, δείχνουν δισεπίλυτα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να προειδοποιεί ότι μια μη - συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και τα βρετανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για διάσπαση των δυο κομμάτων.Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να εκδίδει βρετανικά διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση» από τις 30 Μαρτίου.

«Διαβατήρια σκούρου κόκκινου χρώματος χωρίς τις λέξεις Ευρωπαϊκή Ένωση στο εξώφυλλο τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 30 Μαρτίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι η κατάργηση των λέξεων «Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν μέρος μιας διαδικασίας επανασχεδιασμού δύο σταδίων που θα κορυφωθεί με την επανέκδοση των παλαιών μπλε βρετανικών διαβατηρίων από τα «τέλη του 2019».

Τα νέα διαβατήρια ξεκίνησαν να εκδίδονται μια μέρα μετά την 29η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία είχε αποφασιστεί αρχικά να πραγματοποιηθεί το Brexit και η εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι τα διαβατήρια με την ένδειξη της ΕΕ «θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή», μόνο και μόνο για να «εξαντληθούν τα αποθέματα».

Έως το τέλος του έτους, όλα τα νέα διαβατήρια θα επιστρέψουν από το σημερινό σκούρο κόκκινο χρώμα στο σκούρο μπλε, το χρώμα που τυπώνονταν τα βρετανικά διαβατήρια πριν συμβαδίσουν με εκείνα των κρατών μελών της Ένωσης.

Το πολιτικό σκηνικό

«Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ο κίνδυνος να μην αποχωρήσει καθόλου», σημείωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, καθώς υπερασπίστηκε την απόφασή της να διεξάγει συνομιλίες με τους Εργατικούς - απόφαση που προκάλεσε οργή στις τάξεις του Συντηρητικού κόμματος - τονίζοντας ότι η «σαφής της προτίμηση» είναι να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία της για το Brexit.

Κάποιοι από τους βουλευτές των Τόρις προειδοποιούν ότι θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν την Μέι από την πρωθυπουργία, αν η Βρετανία συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και εξωθηθεί να παρατείνει την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση, πέρα του Ιουνίου, ανέφερε δημοσίευμα του Observer.

Ήδη 170 συντηρητικοί βουλευτές ζητούν σεβασμό στο Δημοψήφισμα του 2016. Στο μεταξύ, κανείς δεν μπορεί, με βεβαιότητα, να προβλέψει τις κινήσεις της πρωθυπουργού μέχρι την Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα μες την εφημερίδα Observer υπό την απειλή της μεγάλης χρονικής παράτασης, της πιθανής συμμετοχής της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και της ανάληψης των διαπραγματεύσεων του Brexit από τους βουλευτές, πολλοί τόριδες φοβούνται τη διαρροή ψήφων προς το νέο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, τον μόνιμο, όπως αποδεικνύεται, εφιάλτη των συντηρητικών βουλευτών. Απειλούν να ξεκινήσουν διαδικασία αντικατάστασης της πρωθυπουργού, κάτι που, με βάση το καταστατικό του κόμματος, δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος Δεκεμβρίου, ένα χρόνο πριν την τελευταία πρόταση μομφής εναντίον της.

Η Sunday Telegraph τόνισε ότι υπουργοί συζητούν αν θα υποβάλουν την παραίτησή τους και αν μια καθυστέρηση συμφωνίας για Brexit σημαίνει ότι η Βρετανία πρέπει να ορίσει υποψηφίους.

Από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται ισχυρές πιέσεις να θέσει θέμα νέου Δημοψηφίσματος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Αντιθέτως, με επιστολή τους 25 βουλευτές των Εργατικών που εκλέγονται σε περιοχές της Κεντρικής Αγγλίας, στις οποίες υπερίσχυσε το Βrexit, προειδοποιούν πως ένα νέο Δημοψήφισμα θα σημάνει απώλεια πολλών εδρών για το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, περισσότεροι από 80 βουλευτές του κόμματός των Εργατικών προειδοποιούν ότι μια ακόμη ψηφοφορία για το Brexit πρέπει να αποτελεί κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες που διεξάγουν οι Εργατικοί με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Observer, 200 πρώην και νυν βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα, έχουν επαφές με τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν απo αυτά και δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Ομάδα (Independent Group). Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζουν ενδεχόμενο ίδρυσης ενός νέου κόμματος, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.

Κάτι τέτοιο, αναπόφευκτα θα σηματοδοτούσε την αλλαγή του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος και την αρχή του τέλους του δικομματισμού.