Μετά από εβδομάδες διακοπών ρεύματος, περιορισμένης πρόσβασης σε νερό και μεγάλων ελλείψεων σε φαγητό και φάρμακα, δεκάδες χιλιάδες Βενεζουέλας ξεσηκώθηκαν το Σάββατο για να στηρίξουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να απαιτήσουμε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι αναγκαία. Ήρθαμε για να απαιτήσουμε ελευθερία, δημοκρατία, τροφή, μέλλον, εκπαίδευση», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας απευθυνόμενος στο πλήθος σε μεγάλη συγκέντρωση στο Καράκας, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερίας» με στόχο την αποπομπή του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

«Όλοι στους δρόμους, ας ξεκινήσουμε την τελική φάση του τέλους της σφετερισμού!» διαμήνυσε και ζήτησε από τους οπαδούς του να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να κλιμακώσουν την πίεση στους δρόμους και κάλεσε σε νέα πανεθνική διαδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το euronews ο Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο χάρη στην υποστήριξη του στρατού και ισχυρών συμμάχων όπως η Ρωσία και η Κίνα κι αποκαλεί τον Γκουαϊδό «μαριονέτα» της Ουάσιγκτον, που θα οδηγηθεί ενώπιον της «Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα βήμα στις προσπάθειές της να εξαναγκάσει τον Μαντούρο να αποχωρήσει από την εξουσία, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στις αποστολές πετρελαίου της Βενεζουέλας. Υποσχέθηκε επίσης «ισχυρότερη δράση» εναντίον του βασικού συμμάχου της Μαδούρου, της Κούβας, που τον βοηθάει να διατηρήσει την εξουσία του.