Ο υποψήφιος του κυριότερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης για τoν δήμο Κωνσταντινούπολης σήμερα πως η επανακαταμέτρηση των ψήφων στις τοπικές εκλογές της Κυριακής έχει εν μέρει ολοκληρωθεί και παραμένει νικητής έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των εκλογών, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), κέρδισε με μικρή διαφορά στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, επιφέροντας πλήγμα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ανώτατη Εκλογική Επτροπή (YSK) ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι 19.552 υπέρ του Ιμάμογλου και ποιο συγκεκριμένα ο Εκρέμ Ιμάμαογλου λαμβάνει 4.171.475 ψήφους και ο Μπνιαλί Γιλντιρίμ 4.151.923. Ωστόσο, και μετά τη λήξη της επανακαταμέτρησης το βράδυ ανακοινώθηκε ότι θα γίνρι κι άλλη καταμέτρηση των άκυρων μόνο ψηφοδελτίων σε 15 περιφερειακούς δήμους.

Σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση το βράδυ της Κυριακής, ο υποψήφιος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου προεηγείτο του αντιπάλου του Μππιναλί Γιλντιρίμ με διαφορά περίπου 25.000 ψήφων, που είναι πολύ μικρή για μια πόλη περίπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ωστόσο το AKP υπέβαλε ενστάσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα σε όλες τις περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, υποστηρίζοντας πως παρατύπως δεν μετρήθηκαν υπέρ του κόμματος άκυρα ψηφοδέλτια και έλαβαν χώρα εκλογικές παρατυπίες.

Χθες, Τετάρτη, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας αποφάσισε νέα καταμέτρηση των ψήφων σε 18 από τους 39 δήμους της Πόλης.