Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να επιβεβαιώσει την αλλαγή στη στρατηγική της για το Brexit με πράξεις, όμως εάν κατευθύνεται προς ένα ηπιότερο Brexit, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο, δήλωσε σήμερα ο σημαίνων βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω παράταση στο Brexit πέραν της 12ης Απριλίου προκειμένου να της δοθεί χρόνος να καθίσει με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και να συζητήσουν σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο θέμα της αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ.

«Εάν αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη περί αλλαγής (στρατηγικής), αυτό είναι φυσικά σημαντικό, όμως εάν απλά πρόκειται για την ίδια παλιά ιστορία, τότε δεν είναι» ανέφερε ο Μπεν στο BBC, ενώ πρόσθεσε ότι εάν αυτό σημαίνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός οδεύει προς ένα ηπιότερο Brexit «φυσικά θα το καλωσόριζα».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η πρόταση της Τερέζας Μέι να ζητήσει «όσο το δυνατόν βραχύτερη» παράταση συνιστά μια πιθανή παγίδα.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν στην παράταση και να μην συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να αποδεχθούν τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού ή να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο παγίδας» έγραψε η Στέρτζον στο Twitter.

«Ο λογικός δρόμος προς τα εμπρός, και νομίζω ότι μια πρωθυπουργός θα τον ακολουθούσε εάν επρόκειτο για μια σοβαρή προσπάθεια να οικοδομήσει τη συναίνεση, είναι να συμφωνήσει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, να επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση και να επιτρέψει την επιλογή της ψήφου των πολιτών για όσα συμφωνήσει το Κοινοβούλιο».