«Ανοχή» απέναντι στην αδυναμία του βρετανικού πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί και να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξαν το βράδυ της Πέμπτης οι Βρυξέλλες καθώς, ύστερα από πολύωρη διαβούλευση των ηγετών των κρατών – μελών, παρουσία και της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, αποφασίστηκε να δοθεί νέα παράταση έως τις 12 Απριλίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου.

Οι ηγέτες της Ευρώπης έδωσαν περιθώριο δύο εβδομάδων στη βρετανίδα πρωθυπουργό να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που υπεγράφη με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Αν η Τερέζα Μέι κατορθώσει, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες, να περάσει τη Συμφωνία, οι Βρυξέλλες θα παρατείνουν το Brexit ως τις 22 Μαΐου, μία ημέρα, δηλαδή, πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών (23-26 Μαΐου).

Αν, ωστόσο, η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατορθώσει ούτε στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας να επιβληθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων συσπειρώνοντας τους σκληρούς Brexiteers του κόμματός της, τότε θα κληθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει για τις τύχες του με το δίλημμα νέο δημοψήφισμα, και άρα συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ή άτακτη έξοδος από την Ε.Ε. να επιστρέφει στο προσκήνιο.

Η συζήτηση για παράταση στο Brexit ξεκίνησε ύστερα από σχετικό αίτημα της Τερέζα Μέι που έκρινε ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να περάσει τη συμφωνία από τη βρετανική Βουλή. Η ηγεσία της Ε.Ε. ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας ενώ, από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε πως «όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοιχτές για το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, και την ανάκληση της απόφασης για έξοδο.

Παράλληλα, η βρετανίδα πρωθυπουργός «πέτυχε» να απωλέσει και την αξιοπιστία της απέναντι στους αρχηγούς των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτιμούν, μετά και τη χθεσινοβραδινή διάσκεψη, ότι οι πιθανότητες να περάσει η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο έχουν πλέον μειωθεί δραματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε να είπε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ότι, πριν τη συνεδρίαση, θεωρούσε πως η Τερέζα Μέι είχε 10% πιθανότητες να περάσει τη Συμφωνία ενώ πλέον έχει αναθεωρήσει την αρχική του εκτίμηση και κρίνει πως οι πιθανότητές της βρίσκονται περί το 5%. Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου βρέθηκε και ο Ντόναλντ Τουσκ που χαρακτήρισε «αισιόδοξη» την εκτίμηση του γάλλου προέδρου.

«ΕΡΙΞΑΝ» ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…

Περισσότεροι από 2 εκατ. Βρετανοί πολίτες «έριξαν» το πρωί της Πέμπτης την ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου συμμετέχοντας σε σχετική ψηφοφορία για την ανάκληση της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα, που έχει συγκεντρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς συμμετεχόντων διαχρονικά, αφορά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για την ανάκληση του Brexit.

Στον «ανένδοτο» συμμετέχουν αναγνωρισμένες προσωπικότητες, όπως η ηθοποιός Τζένιφερ Σόντερς, και πολιτικοί, όπως η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, που σημείωσε μεν ότι «ένα ζήτημα τόσο μεγάλο […] δεν θα έπρεπε να κριθεί από αιτήσεις» αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι, όσοι πιστεύουν πως η Τερέζα Μέι δεν ακούει τους βρετανούς πολίτες, «μπορούν να υπογράψουν εδώ» παραθέτοντας τον σχετικό σύνδεσμο.

…ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ

Οργή, αγανάκτηση και ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης για την Ψυχική Υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το Brexit σε περισσότερους από 4/10 βρετανούς πολίτες.

Ειδικότερα, το 43% των συμμετεχόντων αισθάνεται ανίσχυρο και το 39% οργισμένο τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας του Brexit ενώ μόνο το 26% παραμένει ανεπηρέαστο από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο διευθυντής της Ένωσης για την Ψυχική Υγεία εκτιμά ότι τα ποσοστά των απαντήσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με το γεωγραφικό σημείο καθώς, όπως επισημαίνει, «όσο περισσότερο πλησιάζετε στο Λονδίνο, τόσο περισσότερο ανησυχεί ο κόσμος».

Υπενθυμίζεται ότι το Σίτι του Λονδίνου είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 78,3%.