Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στις 11:45 το πρωί (Ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας στην Ουτρέχτη μέσα σε Τραμ, κοντά στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι εννέα και αμέσως μετά διέφυγε από τον τόπο της επίθεσης, συνελλήφθη το απόγευμα της Δευτέρας.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα.

Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Από την άλλη πλευρά το BBC Turk έκανε λόγο για διασυνδέσεις του δράστη με την Τσετσενία, αλλά και το ISIS.

Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στην ολλανδική πόλη και γνώριζε τον δράστη, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τόνισε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, στο παρελθόν είχε πολεμήσει στην Τσετσενία.

Πρόσθεσε δε, ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης» σημείωσε.

Υποβαθμίζει η Τουρκία

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο συγγενείς, πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του που βρισκόταν στο ίδιο τραμ, κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας «οικογενειακών λόγων».

Ωστόσο, τα διεθνή μέσα δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς, Μεχμέτ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ ότι εδώ και 10-11 χρόνια δεν είχε καμία επικοινωνία με το γιο του και πως αν όντως έκανε κάτι τέτοιο πρέπει να τιμωρηθεί.

«Ζει στην Ολλανδία από το 1993. Εγώ δούλευα σε ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία, αλλά πριν από 10 χρόνια γύρισα οριστικά στην Τουρκία και έκτοτε δεν ζω μαζί τους. Την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί του ήταν πριν από 3-4 χρόνια. Μετά δεν τον έχω ξαναδεί», ανέφερε ο πατέρας του που διαμένει στην Καισάρεια.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ύποπτος ζούσε μέχρι το 2008 στην Ολλανδία όταν πήρε διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα και γύρισε στην Τουρκία. Στη συνέχεια παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και επέστρεψε στην Ολλανδία. 

Η ολλανδική αστυνομία κατονόμασε ως δράστη τον 37χρονο Τούρκο Γκιοκμέν Τανίς και έδωσε στην δημοσιότητα την φωτογραφία του, τον οποίο αναζητά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το αιματηρό περιστατικό, το οποίο οι αρχές θεωρούν «τρομοκρατική ενέργεια».

Το χρονικό

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στις 11.45 το πρωί (ώρα Eλλάδας) σε επιβάτες συρμού τραμ της πόλης στο σταθμό της πλατείας 24ης Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

 



«Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Ο δράστης διαφεύγει ακόμη», αναφέρει στο Twitter η αστυνομία καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της.