Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του με το οποίο παρουσιαζόταν στο Twitter ο ένας εκ των δραστών είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant). Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο «Τάραντ» είναι 28 ετών και είναι Αυστραλός.

Ο «Τάραντ» μετέδωσε live στο Facebook την επίθεσή του σε ένα βίντεο συνολικής διάρκειας 17 λεπτών. Μόλις μπήκε στο τζαμί ο Τάραντ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως δίνοντας χαριστικές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Στο ίδιο βίντεο ο «Τάραντ» φαίνεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Ο «Τάραντ» σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο «Τάραντ» είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο «Τάραντ» υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Associated Press έκανε λόγο για έναν μαυροντυμένο άνδρα που μπήκε στο τζαμί και άρχισε να πυροβολεί περίπου 10 λεπτά μετά την ώρα της προσευχής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είδε τον ένοπλο να φεύγει πριν να φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικοί.

Η δεύτερη επίθεση - Τρεις συλλήψεις

Η φρίκη όμως δεν είχε τελειώσει. Λίγη ώρα μετά την πρώτη επίθεση, τοπικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση ότι υπήρχε νέα επίθεση σε τζαμί στην περιοχή Λίνγουντ. Αυτόπτης μάρτυρας που ονομάζεται Φαράν Φαρίζ και βρισκόταν μέσα στο τζαμί με άλλα περίπου 100 άτομα περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης. «Δεν ήξερα πώς ακούγεται ένα όπλο. Οι πυροβολισμοί έπεφταν και οι άνθρωποι συνέχιζαν να προσεύχονται. Είδα δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Όλο το τζαμί θύμιζε πεδίο μάχης» είπε στην ιστοσελίδα Stuff.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας για την επίθεση έχουν συλληφθεί τρια άτομα αν και η αρχική ενημέρωση από την αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις συλλήψεις, τριών ανδρών και μιας γυναίκας αλλά και για εκρηκτικούς μηχανισμούς που εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας κάλεσε, επίσης, τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστές τις πόρτες μέχρι να ενημερωθούν ξανά από την αστυνομία.

Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε, επίσης, στον Guardian ότι λίγη ώρα μετά τις δύο επιθέσεις εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο μάρκας Σουμπαρού μέσα στο οποίο υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί αν συνδέεται με τα περιστατικά των πυροβολισμών.

Την ώρα της επίθεσης στο τζαμί βρισκόταν η ομάδα κρίκετ του Μπαγκλαντές με παίχτες να μιλούν για «τρομακτική εμπειρία» και για το πόσο τυχεροί ήταν που γλίτωσαν.