Σοκ έχει προκαλέσει στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο η είδηση του τρομοκρατικού χτυπήματος σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, ημέρα Παρασκευή, ημέρα προσευχής.

Τους χειρότερους φόβους για το μακελειό επιβεβαίωσε η ίδια η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ανακοινώνοντας ότι 4o άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 έχουν τραυματιστεί. Σχεδόν αμέσως, ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 49, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Αυξήθηκε και ο αριθμός των τραυματιών: Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 48 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για έναν 28χρονο Αυστραλό, ο οποίος μάλιστα φέρεται να μετέδιδε live μέσω Facebook τις πράξεις του. Αργότερα, έγινε επίσης γνωστό ότι ο συγκεκριμένος άνδρας είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο ένα πολυσέλιδο «μανιφέστο» κατά των μουσουλμάνων.

Τόνιζε δε ότι «πηγή έμπνευσής» του ήταν ο μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος δολοφόνησε 77 άτομα στο Όσλο το 2011. 

Αργότερα η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε τρία άτομα. Στο κέντρο της πόλης αναπτύχθηκε μεγάλη δύναμη, ενώ δόθηκε εντολή να παραμείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους ή στις πανεπιστημιακές εστίες που είναι κοντά στα σημεία της επίθεσης. 

Οι αστυνομικοί εντόπισαν αρκετά όπλα στα δύο τεμένη, καθώς και εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δύο οχήματα. Οι δράστες ήταν γνωστοί στις Αρχές. 

«Εξ όσων γνωρίζουμε τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη» ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας Μάικ Μπους.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν είχε δηλώσει αρχικά ότι η μέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

 Δείτε το βίντεο - Προσοχή! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ