Ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε ως προς το Brexit, παρά το γεγονός ότι μέσα σε ένα 24ωρο κι έπειτα από μια σειρά ψηφοφοριών, η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε ότι δεν θέλει την συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι -για δεύτερη φορά- αλλά ούτε Brexit χωρίς συμφωνία.

Ίσως όμως, «από αύριο», να αρχίσει να διαμορφώνεται νέα κατάσταση, καθώς τα μέλη της Βουλής θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με προϋπόθεση ότι μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχουν εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης...

Αν και η Τερέζα Μέι, μιλώντας αμέσως μετά τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δεν έκανε καμία αναφορά στο δικό της σχέδιο για την αποχώρηση, η διατύπωση της κυβερνητικής πρότασης ορίζει σαφώς ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία αποχώρησης, προκειμένου να ζητηθεί παράταση της διαδικασίας της εξόδου μέχρι την 30ή Ιουνίου. Και με τον τρόπο αυτό εξέδωσε τελεσίγραφο προς τους βουλευτές της να στηρίξουν την δική της συμφωνία, αλλιώς, τόνισε, θα βρεθούν μπροστά στον «κίνδυνο» μεγάλης καθυστέρησης του Brexit.

Μετά την ήττα που υπέστησαν οι ευρωσκεπτικιστές στην ψηφοφορία της τροπολογίας τους (Malthouse B), ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα στηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι σε μια τρίτη ψηφοφορία, την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς βέβαιο ότι ο Τζον Μπέρκοου -ο πρόεδρος της Βουλής-  θα επιτρέψει μία ακόμη ψηφοφορία, εάν η συμφωνία που θα κατατεθεί δεν φέρνει αλλαγές.

Πλήγμα για την πρωθυπουργό θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ηττήθηκε σε μία τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής του κόμματός της, Κάρολιν Σπέλμαν, πριν την αποσύρει -μετά από πιέσεις της κυβέρνησης- και τελικά την προωθήσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ.

Η τροπολογία αξίωνε από το Κοινοβούλιο να απορρίψει διά παντός το Brexit χωρίς συμφωνία. Η πρόταση της Μέι εγκρίθηκε ουσιαστικά τροποποιημένη, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών.

Ένα από τα αισιόδοξα στοιχεία θεωρήθηκε η σαφής τοποθέτηση για την ανάγκη «συναίνεσης» στο Κοινοβούλιο από δύο στελέχη της κυβέρνησης και τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, στο τέλος της παρουσίασης του προϋπολογισμού, απηύθυνε έκκληση στο Σώμα να άρει την καταστροφική για την οικονομία αβεβαιότητα και να αναζητήσει τον δρόμο της συναίνεσης και μια συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ