Ένταση επικρατεί στη Βενεζουέλα, καθώς οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν διαδηλωτές που εναντιώνονται στο καθεστώς Μαδούρο να φτάσουν στα σημεία συγκέντρωσης για να συμμετάσχουν τις σημερινές πορείες που έχει προγραμματίσει η αντιπολίτευση. Αντι-διαδήλωση οργανώνουν οι υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, καθώς οι αστυνομικές αρχές δεν επέτρεψαν να πλησιάσουν τα σημεία συγκέντρωσης οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές για να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια κατά του καθεστώτος Μαδούρο, ενώ φέρονται να χρησιμοποίησαν και σπρέι πιπεριού για να τους απωθήσουν.

Οι διαδηλώσεις γίνονται υπό την σκιά του μεγαλύτερου μπλακ-άουτ των τελευταίων ετών στην λατινοαμερικανική χώρα, που έχει βυθίσει στο σκοτάδι περιοχές στο μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας από την Πέμπτη, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες ακτιβιστών ότι και δεύτερη διακοπή ρεύματος παρέλυσε τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Χώροι εργασίες και σχολεία έκλεισαν, πτήσεις ακυρώθηκαν, τα νοσοκομεία—όσα διέθεταν ηλεκτρικές γενήτριες- υπολειτούργησαν, λεηλασίες σημειώθηκαν και οι δρόμοι ερήμωσαν μετά τη βλάβη στις 16.50, τοπική ώρα (22.50 στην Ελλάδα), που παρέλυσε όλη τη χώρα. Η βλάβη έπληξε όχι μόνον την πρωτεύουσα Καράκας, αλλά και το σύνολο των 23 κρατιδίων της χώρας, που ετοιμάζονται να περάσουν μία δεύτερη συνεχόμενη νύκτα στο σκοτάδι.

«Καλώ όλο τον λαό της Βενεζουέλας να εκφρασθεί με μαζικό τρόπο στους δρόμους κατά του διεφθαρμένου, ανίκανου, καθεστώτος των σφετεριστών, που βύθισαν τη χώρα στο σκοτάδι», δήλωσε ο Γκουαϊδό. «Νομίζουν πως θα μας φοβίσουν σήμερα αλλά θα λάβουν μία μικρή έκπληξη από τον λαό στους δρόμους», έγραψε στο Twitter.

Κατά την διάρκεια της νύχτας αστυνομικοί απέτρεψαν την κατασκευή εξέδρας στο σημείο της διαδήλωσης στο Καράκας, όπως κατήγγειλαν αντιπολιτευόμενοι βουλευτές.

Από την πλευρά του, κι ο Μαδούρο κινητοποίησε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν «κατά του ιμπεριαλισμού», καταγγέλλοντας «τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πάνω στην ενέργεια». Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα διοργανώνει αντι-διαδήλωση, καταγγέλλοντας «ιμπεριαλισμό» εκ μέρους των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις στους «τσαβίστας» με στόχο να ενισχύσουν την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το BBC το Σάββατο, οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στο Καράκας φαίνεται να είναι ασταθείς. Τα φώτα κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές ήταν εκτός λειτουργίας και το μετρό της πόλης παρέμεινε κλειστό.