Με έξι τουρκοκύπριους υποψήφιους κατεβαίνει τελικά στις ευρωεκλογές το Κίνημα Γιασεμί, με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τον εκδότη της «Africa» Σενέρ Λεβέντ.

Τα άλλα πέντε άτομα είναι προσωπικότητες γνωστές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για τη δράση τους υπέρ της επανένωσης, με αρκετούς να είναι γνωστοί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πρόκειται για τους:

Λέιλα Κιράλπ, συγγραφέας και ακτιβίστρια. Το βιβλίο της «Το λευκό και υγρό μαντήλι που μοιραστήκαμε» για τις εμπειρίες της από την προσφυγοποίησή της το 1974 και τη φιλία της με μια ελληνοκύπρια πρόσφυγα, μεταφράστηκε και στα ελληνικά.

Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ, ποιήτρια και δημοσιογράφος. Δικό της έργο ήταν το ποίημα που προσαρμόστηκε από τον Γιασάρ Ερσόι στον θεατρικό μονόλογο «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τουρκικά» το οποίο ανέβηκε στο «Ριάλτο», στη Λεμεσό, το 2015 και παρακολούθησαν μαζί οι δύο ηγέτες στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών τους.

Ιμπραχίμ Αζίζ, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής. Το 2004 είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ κατά της μέχρι τότε πρακτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους Τουρκοκύπριους. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η συλλογή διηγημάτων «Το αίμα της μνήμης».

Ζεκί Μπεσικτεπελί, οικονομολόγος, πολιτικός αναλυτής. Διδάσκει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής και έχει διεκδικήσει την τουρκοκυπριακή ηγεσία ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Οζ Καραχάν, πρόεδρος της δικοινοτικής οργάνωσης Union of Cypriots, η οποία προωθεί την κυπριακή ταυτότητα ενάντια στην κατοχή.

Η επίσημη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου θα γίνει τις επόμενες ημέρες μαζί με παρουσίαση των στόχων του κινήματος και των πολιτικών θέσεών του ενόψει των ευρωεκλογών.

Η διαδικασία

Η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι εκλογές διεξάγονται μαζί για τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους. 

Δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές η τουρκική πλευρά, που ισχυρίζεται ότι οι 2 από τις 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκουν στους τουρκοκύπριους και απαιτεί τη διεξαγωγή χωριστών εκλογών.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2014 συμμετείχαν και ψήφισαν 2.000 τουρκοκύπριοι. Στις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου υπολογίζεται στις 77.000 ο αριθμός των τουρκοκύπριων ψηφοφόρων.

Πηγή: Πολίτης