Η υποστήριξη από το Εργατικό Κόμμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και η πιθανότητα να συμπεριληφθεί σε αυτό η επιλογή της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ απασχόλησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο επικεφαλής Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε προηγουμένως ότι θα ταχθεί υπέρ του να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα, όμως διευκρίνισε ότι το κόμμα των Εργατικών θα καταφύγει σε αυτή την λύση, εάν δεν καταφέρει να κερδίσει -το πιο πιθανό- την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στην δική του εκδοχή του σχεδίου για τον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ.

Η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Ο Κόρμπιν δέχθηκε πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να στηρίξει την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος, για να αποφύγει περαιτέρω αποχωρήσεις βουλευτών από το κόμμα. Αν και η ανακοίνωση ευχαρίστησε τους βουλευτές που υποστηρίζουν την εκστρατεία για το δεύτερο δημοψήφισμα, την ίδια στιγμή δυσαρέστησε δεκάδες άλλους που επιθυμούν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και αναμένεται να καταψηφίσουν όποια τέτοια πρόταση τεθεί σε ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Διαφωνίες διατυπώθηκαν και σε ό,τι αφορά τις επιλογές που θα γίνουν στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος. Μολονότι ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, υποστήριξε ότι θα υπάρχει η επιλογή της παραμονής στην ΕΕ, δεν είναι ακόμη σαφής η θέση που θα πάρει το Εργατικό κόμμα ως προς τα ερωτήματα που μπορεί θα τεθούν σε ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα περιλαμβάνεται η επιλογή του Brexit χωρίς συμφωνία. Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, είπε ότι μαζί με τον ηγέτη των Εργατικών θα κάνουν εκστρατεία υπέρ του Remain, της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.