Ο στρατός στη Βενεζουέλα δεν θα ανοίξει πυρ για να σώσει τον Μαδούρο, λέει ο Γερμανός Χάιντς Ντίτεριχ, πρώην σύμβουλος του Ούγκο Τσάβες, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), ωστόσο προειδοποιεί ότι αν οι ΗΠΑ εισβάλουν στη χώρα, αλλάζουν τα πράγματα, σύμφωνα με την Deutsche Welle που αναμεταδίδει τη ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Χάινιτς Ντίτεριχ γνωρίζει καλά τη Βενεζουέλα και το καθεστώς Μαδούρο. Άλλωστε εκείνος επινόησε το δόγμα του "σοσιαλισμού για τον 21ο αιώνα", που είχε εξαγγείλει ο Ούγκο Τσάβες στο Πόρτο Αλέγκρε το 2005. Ο Ντίτεριχ είχε σπουδάσει στην "νεομαρξιστική σχολή" της Φρανκφούρτης στο πλευρό των Αντόρνο και Χόρκχαϊμερ, αργότερα έγινε ο ίδιος καθηγητής πανεπιστημίου στο Μεξικό και τελικά καθιερώθηκε ως ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ούγκο Τσάβες. Λόγω "ιδεολογικών διαφορών" η συνεργασία τους τερματίστηκε πριν ακόμη από τον θάνατο του Τσάβες, τον οποίο πάντως ακόμη και σήμερα ο Γερμανός κοινωνιολόγος αποκαλεί με το μικρό του όνομα, δηλαδή απλά "Ούγκο".

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), o Χάιντς Ντίτεριχ καλείται να διατυπώσει μία πρόβλεψη για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα: "Θα μπορούσε κανείς να προτείνει αυτό που πρότεινε ο (Αμερικανός πολιτικός των Δημοκρατικών) Μπέρνι Σάντερς, δηλαδή να προκηρυχθούν νέες εκλογές για να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι ποιός θα είναι ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας, κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη βοήθεια της Ιταλίας και της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι μία κατάσταση όπως εκείνη που επέφερε την Πτώση του Τείχους: οι ένοπλες δυνάμεις δεν επεμβαίνουν και τα σύνορα ανοίγουν, κάτι που φυσικά θα ήταν το πολιτικό τέλος του σημερινού προέδρου Μαδούρο. Και η τρίτη πιθανότητα είναι μία εξέλιξη παρόμοια με εκείνη στον Κόλπο του Τονκίν το Βιετνάμ το 1964, δηλαδή ένοπλη σύρραξη που δίνει στις ΗΠΑ την αφορμή για να υλοποιήσουν τις απειλές για στρατιωτικό χτύπημα".