Τέσσερις μέρες πριν την προγραμματισμένη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα, την οποία διοργανώνει η αντιπολίτευση, o υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο διαμήνυσε ότι ο στρατός της χώρας βρίσκεται σε «εγρήγορση» ενάντια σε κάθε παραβίαση των συνόρων της Βενεζουέλας.

«Ο στρατός θα παραμείνει αναπτυγμένος […[ για να αποτρέψει κάθε παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας», δήλωσε ο Παντρίνο, επαναδιατυπώνοντας την «αμέριστη υπακοή, υποταγή και πίστη» της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης στον Ν. Μαδούρο.

«Εκείνοι που επιχειρούν να γίνουν πρόεδροι εδώ στη Βενεζουέλα… θα πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας», είπε ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στον Γκουαϊδό.

Από την πλευρά του ο Γκουαϊδό κάλεσε τους πολίτες να απευθυνθούν προς τους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων για να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Με σειρά tweets του ο Χ. Γκουαϊδό αναφέρθηκε ονομαστικά σε διοικητές του στρατού που φέρουν την ευθύνη περιοχών οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αεροπορική μεταφορά και χερσαία διέλευση των 200 τόνων τροφίμων και φαρμάκων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αποθήκες στην συνοριακή πόλη της Κολομβίας Κούκουτα.