Μια νέα εικόνα φαίνεται ότι θα προκύψει στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στις 27 χώρες-μέλη και η προβολή των αποτελεσμάτων στις αντίστοιχες πολιτικές ευρω-ομάδες. 

Όπως φαίνεται, η ομάδα των Φιλελεύθερων (ALDE) θα εξελιχθεί στην πολιτική ομάδα-«κλειδί» της επόμενης Ευρωβουλής. Με δεδομένο ότι σε αυτήν θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (υπολογίζεται να κερδίσει 18 έδρες), το ALDE θα δει τις έδρες του να αυξάνονται. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες, σύμφωνα πάντοτε με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Ιδού η προβολή που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο:

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, αλλά με απώλειες: Από τις 217 έδρες θα πέσει στις 183. Στη δεύτερη θέση οι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες (S&D) με ακόμα μεγαλύτερες απώλειες: Από 186 έδρες θα πέσουν στις 135, κυρίως λόγω της απουσίας των Βρετανών Εργατικών (βασικοί «αιμοδότες»), αλλά και της κάθετης πτώσης των ποσοστών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Σε πτώση Πράσινοι και Αριστεροί. Στα δεξιά του ΕΛΚ βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα από συντηρητικά-ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που θα διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία) τα αντίστοιχα κόμματα είναι σε μόνιμη άνοδο.

Ενδεικτικά: η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, το κόμμα του Σαλβίνι στην Ιταλία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αλλά και το VOX στην Ισπανία. Το θέμα της Ισπανίας έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πριν τις ευρωεκλογές θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές (28 Απριλίου) και δεν αποκλείεται το ακροδεξιό VOX να εξελιχθεί σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

Αν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα γκάλοπ, για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, οι δύο «μεγάλοι» της Ευρωβουλής (ΕΛΚ και Σοσιαλιστές) θα πέσουν κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών: Θα έχουν 317 επί συνόλου 705, περίπου δηλαδή το 45%.

Όπως είναι γνωστό, η επόμενη Ευρωβουλή θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν. Για την εκλογή του απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 353 ευρωβουλευτές. Το ΕΛΚ έχει προτείνει τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ και οι Σοσιαλιστές τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς.

Μεταξύ των δύο κομμάτων (το είδαμε και στην εκλογή Γιούνκερ το 2014) λειτουργεί μια άτυπη συμφωνία -γνωστή ως Spitzenkandidat- να συγκλίνουν τελικά και να ψηφίζουν τον έναν από τους δύο.

Όμως, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και οι δύο μεγαλύτερες ευρω-ομάδες μείνουν χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν θα μπει σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις. Κοινώς, παζάρια...