Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού κήρυξε, όπως είχε προαναγγείλει, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει την ανέγερση τείχους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και παρά τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών, οι οποίοι καταγγέλλουν παραβίαση του Συντάγματος.

Πέρα από το διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές δαπάνες που αποτρέπει ένα δεύτερο shutdown, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ να παρακάμψει το Κογκρέσο αποτυπώνει την κλιμάκωση των προσπαθειών του για την υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για την ανέγερση τείχους που, κατά τον ίδιο, θα σταματήσει τη ροή μεταναστών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει τους πόρους για την ανοικοδόμηση του τείχους -μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του- στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη. Ωστόσο στο νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβανόταν το ποσό που ζητούσε ο κ. Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε ότι η αντιπαράθεση περί έκτακτης εθνικής ανάγκης θα κριθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα κερδίσει. «Όλοι ξέρουν ότι τα τείχη λειτουργούν», επανέλαβε, κάνοντας λόγο για εισβολή παράτυπων μεταναστών.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση του κ. Τραμπ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος.

Παράλληλα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης Τραμπ.