Υποψηφιότητα για πρωθυπουργός κατέθεσε η 67χρονη αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης, σε μια χώρα που απαγορεύεται διά νόμου η άσκηση κριτικής σε μέλος της βασιλικής οικογένειας. Η είδηση σχολιάστηκε ιδιαίτερα στη χώρα, ενώ πολλοί μιλούν ήδη για πολιτικό σεισμό.

Οι λόγοι πολλοί: Κατ' αρχάς είναι η πρώτη φορά που μέλος της βασιλικής οικογένειας θέτει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην ταραχώδη πολιτική ζωή της χώρας.

Στις εκλογές που θα γίνουν σε ένα μήνα κατεβαίνει και ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε την κυβέρνηση, θέλοντας -όπως ο ίδιος υποστηρίζει- να εγγυηθεί την τάξη.

Επιπλέον, η πριγκίπισσα διεκδικεί το χρίσμα κόμματος που συνδέεται στενά με τον πρώην πρωθυπουργό και επιχειρηματία, Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε από τη χούντα το 2006, αλλά κινεί τα νήματα από την εξορία.

Σημειώνεται ότι η αδελφή του Τακσίν Σιναουάτρα εξελέγη και εκείνη πρωθυπουργός το 2011 (η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας) και παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι το 2014, οπότε καθαιρέθηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Από τότε ανέλαβε την εξουσία στρατιωτική κυβέρνηση.

Τυπικά η 67χρονη πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα έχει αποποιηθεί του τίτλου της, δεδομένου ότι το 1972 παντρεύτηκε έναν Αμερικανό και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Χώρισε όμως το 1998 και επέστρεψε στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο, θεωρείται μέλος της βασιλικής οικογένειας, κατά συνέπεια, ισχύει και στην περίπτωσή της η αυστηρή νομοθεσία που απαγορεύει την άσκηση κριτικής σε «γαλαζοαίματο».

«Ποιος θα τολμούσε να ασκήσει κριτική στην αδελφή του βασιλιά» δήλωσε στον Guardian ο Πολ Τσέιμπερς, λέκτορας σε Πανεπιστήμιο της Ταϊλάνδης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να αναδειχθεί τελικά η 67χρονη υποψήφια του κόμματος και τελικά, πρωθυπουργός.