«Ορκίζομαι…να υπερασπιστώ με τη ζωή μου αυτή την πατρίδα που βρίσκεται υπό απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σε μια οργισμένη αντίδραση εναντίον ευρωπαϊκών χωρών που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.  

«Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εκφράζει με τον εμφατικό τρόπο την απόρριψη της στην απόφαση μερικών κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών, που επισήμως συμμορφώθηκαν στην στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για ανατροπή της κυβέρνησης», δήλωσε με tweet του ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.  

«Για μια ακόμη φορά, ακολουθούν την Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.  

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην πολιτεία Αράγκα στο βορρά, στην 27η επέτειο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ούγκο Τσάβες, ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι πήρε μια «τραγική απόφαση» αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό. «Αν συμβεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζούελα, κύριε Πέδρο Σάντσεθ, τα χέρια σας θα βαφτούν για πάντα με αίμα», είπε. 

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος επίσης ανακοίνωσε μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον των «παρεμβατικών ενεργειών» των ΗΠΑ, με αφετηρία την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι οι υπογραφές αυτές θα παραδοθούν στον Λευκό Οίκο.  

«Καλώ το λαό της Βενεζουέλας να υπογράψει…σε όλους τους στρατώνες, τα εργοστάσια, τα σχολεία», τόνισε ο Μαδούρο.  

Νωρίτερα το Καράκας ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό.  

Η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνώρισαν σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την άρνηση του Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ