Με δεδομένη την αδιαφορία με την οποία ο Μαδούρο αντιμετώπισε από την αρχή το τελεσίγραφο της ΕΕ για προκήρυξη εκλογών, στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους έναντι του καθεστώτος της Βενεζουέλας. 

Αρκετές χώρες της Ένωσης ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν ως μόνο νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό. Μεταξύ αυτών, η Ισπανία, η Βρετανία, η Γαλλία, και η Γερμανία. Οι αντιρρήσεις της Αυστρίας επίσης κάμφθηκαν (χωρίς πάντως ο καγκελάριος Κουρτς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία), ενώ στο ίδιο στρατόπεδο προσχώρησε -όσο και αν προκαλεί έκπληξη- και η Ουγγαρία.

Στην αναγνώριση του Γκουαϊδό θα προχωρήσουν επίσης Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Πορτογαλία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο 35χρονος Γκουαϊδό αναγνωρίστηκε ως μόνος νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του ΕΛΚ, των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλιστών, όπως και της μικρής ομάδας των Βρετανών και Πολωνών συντηρητικών. 

Πάντως, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει ομοφωνία στο να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στον Μαδούρο. Η ιταλική κυβέρνηση αντιστέκεται, λόγω και των εσωτερικών της αντιθέσεων, με το κυρίαρχο επιχείρημα ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ως πρόεδρο έναν πολιτικό που δεν έχει εκλεγεί άμεσα από τον λαό. Στο πλευρό του Μαδούρο και η κυβέρνηση Τσίπρα. 

Σε επίπεδο κυρώσεων, η ΕΕ κινείται στο ίδιο μοτίβο: Βάζει στο στόχαστρό της πρόσωπα του καθεστώτος, με το σκεπτικό ότι έτσι δεν επηρεάζεται ο λαός της Βενεζουέλας. Οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν βέβαια ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Στις ΗΠΑ έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, στοχεύοντας στην μόνη πηγή πλούτου που έχει απομείνει στο καθεστώς και είναι το πετρέλαιο. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να «παγώσει» τα έσοδα από τις εξαγωγές της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, όπως αυτά συγκεντρώνονται σε θυγατρική της επιχείρησης στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, ο Τραμπ θεωρεί ότι θα «στραγγαλίσει» πολιτικά τον Μαδούρο, αφού ο Στρατός (που ελέγχει την εταιρεία) θα κινηθεί εναντίον του.

Πάντως, ο Τραμπ επανέφερε στο τραπέζι το σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης με τον Μαδούρο να τον προειδοποιεί για λουτρό αίματος, όπως στο Βιετνάμ.