Πέντε ημέρες πριν από το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να μην καταλαβαίνει από αβροφροσύνες. Με σκληρή γλώσσα καταφέρθηκε κατά των χωρών που πήραν μέρος στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, MED – 7 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τρίτη.

Και ταυτόχρονα επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ξεχασμένο θέμα της έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και κατά την Αγκυρα είναι πραξικοπηματίες.

«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίαση την Τετάρτη υπό την προεδρία του. Το μήνυμα ήταν σαφές προς την Αθήνα και είναι σίγουρο ότι θα το θέσει επισήμως ξανά στον Αλέξη Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου, θέλοντας να κάνει νέο σόου.

Βεβαίως η ελληνική πλευρά έχει εξηγήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά έκδοση από τις στιγμή που υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν τους 8 Τούρκους. Τα δικαστήρια πιστεύουν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

Η κυβέρνηση πάντως έχει κατηγορηθεί κι επίσημα ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα εκδώσει τους στρατιωτικούς, γεγονός που ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει συχνά στις δηλώσεις του.

Η συνεδρίαση αφορούσε τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και άλλα εθνικά θέματα.

Στο γραπτό ανακοινωθέν αναφέρεται ρητά πως το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας εναντίων «των τρομοκρατών του ISIS, του PKK και του PYD-YPG».

«Υπογραμμίστηκε έντονα ότι οι εξελίξεις σε Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Εύξεινο Πόντο παρακολουθούνται στενά και θα συνεχιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες», τονίζεται.

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών ο Ερντογάν δεν «τσιγκουνεύτηκε» τις απειλές και τις προκλητικές ενέργειες.

Με διαδοχικές παράτυπες Navtex η Τουρκία, «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού», όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», philenews.com.