Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε το πρώτο θεσμικό όργανο της ΕΕ που αναγνώρισε επίσημα τον Χουάν Γκουαϊδό ως μοναδικό νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές. 

Το σχετικό ψήφισμα στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, αλλά και οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές της Βρετανίας και της Πολωνίας, που αποτελούν ξεχωριστή πολιτική ομάδα (ECR).

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είχε στείλει τελεσίγραφο (λήγει την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου) στον Νικολάς Μαδούρο για προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατόν, προειδοποιώντας για κυρώσεις. Ωστόσο, δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ και το ίδιο το τελεσίγραφο της Ένωσης απορρίφθηκε από τον Μαδούρο.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινείται σε πιο αυστηρά πλαίσια και δεν αφήνει κανένα περιθώριο. «Αν ο Μαδούρο είναι τύρανος, δεν έχει νόημα να του δώσουμε περιθώριο για εκλογές» είχε δηλώσει νωρίτερα ο ευρωβουλευτής της Ισπανίας, Γκονθάλεθ Πονς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί ως μόνος πρόεδρος της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπως την Αργεντινή, την Βραζιλία και τη Χιλή. Ο Μαδούρο εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Βολιβίας, της Κούβας, χωρών της Κεντρικής Αμερικής, της Τουρκίας και της Ρωσίας.