Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Λέγκα στη βουλή και στη γερουσία της Ρώμης αναφέρθηκαν, με δήλωσή τους, στο αίτημα των εισαγγελέων της Κατάνης, για παραπομπή σε δίκη του γραμματέα της Λέγκα και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

«Μια δίκη κατά του Σαλβίνι είναι δίκη κατά της κυβέρνησης», δήλωσαν με νόημα οι εκπρόσωποι του κόμματος, Μασιμιλιάνο Ρομέο και Ρικάρντο Μολινάρι.

Η υπόθεση αφορά την απόφαση του Σαλβίνι και ολόκληρης της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε να καθυστερήσει, κατά δέκα ημέρες, το περασμένο καλοκαίρι, την αποβίβαση σχεδόν εκατόν ογδόντα μεταναστών, σε λιμάνι της Κάτω Ιταλίας.

Τώρα, οι εισαγγελείς της Σικελίας θεωρούν ότι ο γραμματέας της Λέγκα πρέπει να δικαστεί για στέρηση της προσωπικής ελευθερίας των μεταναστών.

«Όποιος προσπαθεί να δικάσει έναν υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έδρασε με σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα και στην εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους, σημαίνει αναμφίβολα ότι προσπαθεί να δικάσει την κυβέρνηση», λένε οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Λέγκα.

Η όλη υπόθεση θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της γερουσίας της Ρώμης (η οποία θα πρέπει να δώσει την άδεια για τη δίκη ή να την αρνηθεί) από την Τετάρτη. Το κίνημα Πέντε Αστέρων, πάντως, έκανε σαφές ότι θα εκφραστεί υπέρ της άρσης της ασυλίας του Σαλβίνι, προσθέτοντας, όμως, ότι οι εν λόγω επιλογές του ήταν και επιλογές όλης της κυβέρνησης.

Μένει να διαπιστωθεί αν μια ψηφοφορία η οποία ενδέχεται να αναγκάσει τον γραμματέα της Λέγκα να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις και στην σταθερότητα και στην συνολική πορεία της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.