Ακριβά «πούλησε» τελικά το ακροδεξιό κόμμα VOX τις 12 έδρες που κατέλαβε στην Βουλή της Ανδαλουσίας. Χάρη σε αυτό το κόμμα, η ισπανική κεντροδεξιά (το ΡΡ με νέο πλέον αρχηγό μετά την αποχώρηση Ραχόι) θα αναλάβει την προεδρίας της Ανδαλουσίας, αφήνοντας στην Αντιπολίτευση τους Σοσιαλιστές για πρώτη φορά εδώ και 36 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές που έγιναν στην Ανδαλουσία λίγο προτού κλείσει το 2018 επιφύλαξαν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη στους Σοσιαλιστές που τώρα κυβερνούν την Ισπανία. Οι πολίτες έβαλαν τέλος στην 36χρονη κυριαρχία των Σοσιαλιστών στην πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας, αφού το κόμμα ήρθε μεν πρώτο, αλλά το ποσοστό του ήταν το χαμηλότερο από το 1981. Σε πτώση και η αριστερά που έχει συμμαχήσει με τους Podemos.

Μειωμένο το ποσοστό και του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) -που όμως ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη δύναμη στην περιοχή. Αντίθετα, διπλασίασε το ποσοστό του το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (σύμμαχος του Ραχόι στην τελευταία του κυβέρνηση). 

Mε την πλειοψηφία στις 55 έδρες (επί συνόλου 109), οι Σοσιαλιστές έλαβαν 33 (από 47), το Λαϊκό Κόμμα 26 (από 33), οι Ciudadanos 21 (από 9), η συμμαχία αριστεράς-Podemos 17 (από 24) και το VOX 12 έδρες. Το VOX ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στα ισπανικά πολιτικά πράγματα.

Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν πέτυχε την αυτοδυναμία, το ΡΡ συμμάχησε με τους Ciudadanos και αποφάσισε να δεχθεί ορισμένες από τις θέσεις του VOX, ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξή του και να πάρει την εξουσία. Στις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος δηλώνουν, πάντως, ότι δεν αποδέχθηκαν τις ακραίες θέσεις του κόμματος, ειδικά την πλέον επίμαχη: Την κατάργηση του νόμου για τη βία κατά των γυναικών και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Επίσης δεκτό έγινε το αίτημα μετατροπής της «Ημέρας της Ανδαλουσίας», από επέτειο εθνικής μνήμης, ιδίως για τα εγκλήματα επί Φράνκο (μεταξύ των οποίων και η δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα) απλώς σε «ημέρα συμφιλίωσης». 

Επίσης, νομιμοποιούνται οι διακρίσεις στη φοίτηση στα σχολεία, θεσπίζεται η κατάργηση επιδοτήσεων σε οργανώσεις ισλαμικού χαρακτήρα, ή αν πρόκειται για φεμινιστικές ΜΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση, η σύμπραξη με το VOX επιβεβαιώνει τη στροφή του Λαϊκού Κόμματος σε πιο δεξιά πολιτική και ρητορική, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες σε εθνικό επίπεδο. O Χουάν Μορένο θα αναλάβει την προεδρία της Ανδαλουσίας, ενώ στη Βουλή η προεδρία θα περάσει στους Ciudadanos.

Σημειώνεται βέβαια ότι ο Μορένο θα εξελιχθεί σε «βαρόνο» του Λαϊκού Κόμματος, ενδεχομένως και σε «παρατηρητή» του νέου ηγέτη του ΡΡ Πάμπλο Κασάδο. Ο τελευταίος έχει μπροστά του τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά και τις γενικές εκλογές του 2020, που όμως μπορεί και να γίνουν νωρίτερα. Το Λαϊκό Κόμμα που έχασε ξαφνικά την εξουσία τον Ιούνιο του 2018 (μετά από 7 χρόνια) θέλει να επιστρέψει, μετατρέποντας την πρωθυπουργία Σάντσεθ σε «αριστερή παρένθεση».