Η έρευνα για οικονομική απάτη και παρατυπίες στην Ελλάδα στην παροχή τροφίμων σε πρόσφυγες με χρήματα της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, απαντά η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση της Εύας Καϊλή και του Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή την στοχοποίηση ΜΜΕ.

Ειδικότερα, μέσω της κ. Gabriel η Κομισιόν σημείωσε ότι βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων του Παρατηρητηρίου που εντοπίζει τις απειλές για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα δημοσιευθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η ευρωβουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση, με αφορμή τόσο την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον εκδότη, τον διευθυντή και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνέχεια δημοσίευματός της σχετικά με έρευνα για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την τραγική κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και τις διαρκείς πιέσεις που ασκούνται στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως την εφημερίδα Παραπολιτικά, το iefimerida.gr, το protagon, το ΣΚΑΪ κ.α., με διαφορετικές αιτιάσεις. 

Η κ. Gabriel, τονίζει, ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι σεβαστές, ενώ τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για τις προαναφερόμενες παρατυπίες δε, στην διαχείριση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με την απάντηση της κ. Gabriel στην Εύα Καϊλή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), έχει κινήσει διαδικασία έρευνας η οποία είναι σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί μέχρι στιγμής να παρέχει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενη λόγους προστασίας της εμπιστευτικότητας της εν λόγω διαδικασίας. Αν βρεθούν παρατυπίες κινείται διαδικασία ανάκτησης των σχετικών ποσών.