Η σημαία της Συρίας κυματίζει και πάλι στην πόλη Μαντζίμπ, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων (YPG), αλλά και υπό την απειλή τουρκικής εισβολής. Όπως ήταν αναμενόμενο, την είδηση χαιρέτισε σχεδόν άμεσα το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι αποτελεί «θετικό βήμα» για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους που είχαν καταλάβει την πόλη ως τρομοκράτες και απειλούσε να επέμβει για την εξουδετέρωσή τους, ειδικά από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Οι Κούρδοι υπήρξαν σταθεροί σύμμαχοι των Αμερικανών τα χρόνια του εμφυλίου στη Συρία και της προσπάθειας να ξεριζωθεί το Ισλαμικό Κράτος. To γεγονός αυτό προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία του Ερντογάν. 

Η Τουρκία, η οποία φοβάται την εγκαθίδρυση κουρδικής οντότητας στα σύνορά της, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις της δικής της κουρδικής μειονότητας, ήταν ανέκαθεν απέναντι στους Κούρδους του YPG εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κούρδοι σχεδόν καλωσόρισαν τους στρατιώτες του Άσαντ στην πόλη.

Xάρτης του Guardian με τις ζώνες επιρροής στη ρημαγμένη Συρία:

«Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων... συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Μόσχα τουρκικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε στη Μόσχα τη διεξαγωγή συνομιλιών για την Συρία με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στις αρχές του 2019.