Έντονη είναι η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία της Τσετσενίας, στη Ρωσία. Η αμερικανική διπλωματία κάνει λόγο για έναν σοβαρό κίνδυνο στη Ρωσία και αναφέρεται εκτενώς στις ανθρωπιστικές διαστάσεις του προβλήματος.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση ειδικών, οι τσετσενικές αρχές πραγματοποιούν βασανιστήρια και άλλες αποκρουστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ενώ, την ίδια ώρα, χειροτερεύει το κλίμα εκφοβισμού απέναντι στους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, η έρευνα επισημαίνει πως η ρωσική κυβέρνηση υπερασπίζεται τους δράστες και όχι τα θύματα και δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Τσετσενία.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε σήμερα στο OSCE, είναι το αποτέλεσμα της παρέμβασης των ΗΠΑ και 15 ακόμη χωρών που αξιοποίησαν το διπλωματικό εργαλείο “Moscow Mechanism”.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητά από τη ρωσική πλευρά να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός των συνόρων της και να συμπορευτεί με βάση το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της.