Οι δύο κυριότεροι πολιτικοί εκπρόσωποι των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη Συρία βρίσκονται στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο στο απόηχο της Αμερικανικής αποχώρησης από την περιοχή.

«Οι δύο συμπρόεδροι του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, ο Ριάντ Νταράρ και ο Ιλχάμ Άχμεντ, αναμένονται στο Παρίσι», δήλωσε χθες βράδυ ο Χαλέντ Ίσα, εκπρόσωπος της Ροζάβα, της αυτόνομης ομοσπονδίας που διοικείται από τους Κούρδους της Συρίας.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις απειλές της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα και τη διευθέτηση της κρίσης, είπε ο Ίσα.

«Φοβόμαστε ότι δεν θα ελέγχουμε πλέον την κατάσταση και ότι θα είναι δύσκολο για εμάς να τους κρατήσουμε σε ορισμένη τοποθεσία» σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, δήλωσε η Ιλχαμ Αχμαντ, μία από τις αξιωματούχους της πολιτικής πτέρυγας του συνασπισμού, που βρίσκεται στο Παρίσι για να συζητήσει με γάλλους αξιωματούχους την κατάσταση στην περιοχή της βόρειας Συρίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αμερικανική απόφαση και για να ζητήσει την δραστηριοποίηση της Γαλλίας.

Η Γαλλία «συμμερίζεται την ανησυχία των κουρδοαραβικών δυνάμεων», σημείωσε η γαλλική προεδρία, η οποία ζητά «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον για το πώς και πότε θα γίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ. Για το Παρίσι, υπάρχουν «μηνύματα που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν» στην «αιφνιδιαστική απόφαση» του Τραμπ, ο οποίος μοιάζει «ολοένα και περισσότερο απομονωμένος στη διεθνή σκηνή και στη λήψη των αποφάσεών του».

O Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί και στο παρελθόν να στηρίξει τους Κούρδους στη Βόρεια Συρίαπροκειμένου να επέλθει σταθερότητα στην περιοχή, μετά την πολεμική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η Τουρκία. Τον Μάρτιο του 2018, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων , που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις θυσίες τους στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Σημειώνεται ότι στις 27 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε τετραμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για τη σύγκρουση στη Συρία.