Αλλάζει ριζικά το καθεστώς για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη Βρετανία με σκοπό να ζήσουν και να εργαστούν. Το πλαίσιο που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα βάλει τέλος στο ειδικό καθεστώς που ισχύει εδώ και δεκαετίες για τους πολίτες από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ιρλανδία.

Έτσι, θα δοθεί προτεραιότητα σε εργαζόμενους με μεγάλη εξειδίκευση σε τομείς που έχει ανάγκη η χώρα, άσχετα από το πού προέρχονται. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος από την Ινδία που γνωρίζει πληροφορική θα έχει προτεραιότητα έναντι ενός Πολωνού υδραυλικού ή μιας νοσοκόμα από τη Βουλγαρία. Προφανώς θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα.

Πάντως, αν οι βουλευτές ψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit (γεγονός σχεδόν αδύνατο), τότε οι κοινοτικοί -μεταξύ αυτών και οι Έλληνες- που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξασφαλίζονται απόλυτα. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλους όσοι μεταβούν στη χώρα στη διάρκεια της διετούς μεταβατικής περιόδου που θα ισχύσει μετά τον Μάρτιο του 2019, οπότε η χώρα εγκαταλείπει την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, σάλο προκάλεσε στο Λονδίνο το στιγμιότυπο από την αντιπαράθεση της Τερέζα Μέι με τον ηγέτη των Εργατικών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Μέι ασκούσε έντονη κριτική στον Τζέρεμι Κόρμπιν, καταχειροκροτούμενη, και η κάμερα «έπιασε» τον Κόρμπιν να μονολογεί «stupid woman» (ανόητη γυναίκα). Αργότερα βέβαια οι Εργατικοί το διέψευσαν, ωστόσο, το βίντεο δεν φαίνεται να συμφωνεί με τη διάψευση.