Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι τέσσερις νεκροί και 13 τραυματίες, επτά εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην περίφημη Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην Πλατεία Κλεμπέρ στο κέντρο του Στρασβούργου, προκαλώντας την κινητοποίηση των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας.  

Γνωστός στις αρχές ο δράστης 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άντρας πυροβόλισε εναντίον των περαστικών, ένας εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε ότι είναι τουρίστας. Ο τουρίστας δέχθηκε σφαίρα στο στομάχι και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Σε φωτογραφίες που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί διακρίνονται να ανταλλάσουν πυροβολισμούς, ενώ καλύπτονται σε κτίρια.  

Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητα του 29χρονου ενόπλου και επικέντρωσε τις έρευνές της στην περιοχή Parc de l'Εtoile.

Ο δράστης είχε ήδη τραυματιστεί από πυρά ανδρών των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων που περιπολούσαν στην πόλη στο πλαίσιο της αποστολής Sentinelle.

Κατά τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο δράστης έχει «ταυτοποιηθεί» και έχει ποινικό μητρώο, κυρίως για αδικήματα «του ποινικού δικαίου».

Εβδομάδα Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών περιέγραψε το περιστατικό ως «σοβαρό συμβάν ασφαλείας» και προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν στις οικείες τους. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στο διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης που συνεκλήθη εξαιτίας της επίθεσης στο υπουργείο Εσωτερικών, γνωστοποίησε το Ελιζέ.

Σημειώνεται οτι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδος συνεδριάζει στο Στρασβούργο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ αύριο πρόκειται να μιλήσει ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μέλη της ελληνικής και κυπριακής δημοσιογραφικής αποστολής που βρίσκονται στη γαλλική πόλη για να καλύψουν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι εργαζόμενοι σε αυτό είναι καλά στην υγεία τους.

Για αύριο επίσης είναι προγραμματισμένη και η απονομή του Βραβείου «Ζαχάρωφ» για την Ελευθερία της Σκέψης, στον Ουκρανό σκηνοθέτη, Όλεγκ Σέντσοφ.

 

Αδειοι οι δρόμοι του Στρασβούργου, ενώ συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό (φωτογραφία: Παραπολιτικά)

 

 

Τι είπαν στα «Π» έλληνες ευρωβουλευτές 

Τις δύσκολες στιγμές την ώρα των πυροβολισμών στην πλατεία του Στρασβούργου, περιγράφει στα parapolitika.gr και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης όπως αποκαλύπτει την στιγμή των πυροβολισμών βρίσκονταν στην πλατεία:

«Ήταν τόσο αυστηρά τα μέτρα που επί 1,5 ώρα οι αστυνομικοί με είχαν εγκλωβισμένο στην πλατεία. Το ξενοδοχείο μου είναι 100 μέτρα από την πλατεία, αλλά επέμεναν ότι δεν έπρεπε να κουνηθεί κανείς μας.

Ευτυχώς τώρα είμαι στο ξενοδοχείο μου και νοιώθω αρκετά ασφαλής», αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Και συμπληρώνει: «Ήμουν ακριβώς στο κέντρο του δυσάρεστου αυτού γεγονότος. Μετά τους πυροβολισμούς ακολούθησε πανικός.

Η αστυνομία και δεκάδες ένοπλοι ένστολοι εμφανίστηκαν αμέσως μπροστά μας. Είχαν αποκλείσει την περιοχή και δεν μπορούσα να φύγω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΚΑ» σχετικά με το συμβάν, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο για τις εργασίες του ευρωκοινοβουλίου. 

«Έφτασα στο ξενοδοχείο μου και είμαι ασφαλής», αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος την ώρα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο βρίσκονταν στην πλατεία «στόχος» των αγνώστων που πυροβόλησαν.

Ο Ευρωβουλευτής μεταφέρει στα parapolitika.gr τις στιγμές του πανικού που έζησε μαζί με τους συναδέλφους του όταν βρέθηκε στην κεντρική πλατεία, την πλατεία όπου γίνεται η μεγάλη αγορά των Χριστουγέννων.

«Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος και το ίδιο κάναμε όλοι μας. Προτιμήσαμε τα στενά. Άμεσα εμφανίστηκε η αστυνομία και μας φυγάδεψε. Έφτασα στο ξενοδοχείο μου και είμαι ασφαλής», αναφέρει.

Όπως αναφέρει ο κ. Κύρτσος, «η τηλεόραση του Στρασβούργου μεταδίδει δυστυχώς για έναν νεκρό και έξι τραυματίες. Υπάρχει ανακοίνωση της αστυνομίας να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας και να μετακινηθούμε μόνο με νεώτερη εντολή της αστυνομίας».

Καλά είναι στην υγεία του, όπως διαβεβαίωσε σε επικοινωνία που είχαν μαζί του τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», και ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης βρισκόταν σε καφετέρια στην πλατεία Κλεμπέρ μαζί με άλλους τρεις Ελληνες. Την ώρα που πλήρωναν η ιδιοκτήτρια τους φώναξε «τρομοκρατική επίθεση» και τους ζητήθηκε να μετακινηθούν στο πίσω μέρος της καφετέριας και να παραμείνουν εκεί.

Ο ευρωβουλευτής δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία από το σημείο που έχει βρει καταφύγιο.

 

Στο ξενοδοχείο του αποκλεισμένος, σε πολύ κοντινή απόσταση από την παλτεία όπου έλαβε χώρα το επεισόδιο, βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης. 

Την εικόνα μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο λίγα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς στην πλατεία Κλέμπερ στο Στρασβούργο, δίνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλώντας στα parapolitika.gr:

«Είμασταν μέχρι αργά στο Ευρωκοινοβούλιο όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο, αλλά ασφαλής.

Υπάρχει παντού αστυνομία. Ωστόσο, επικρατεί ένας πανικός, όπως είναι φυσικό, τόσο στις αίθουσες του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και στην καφετέρια».

Όπως αναφέρει η κ. Βόζενμπεργκ ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Ωστόσο θα μπορούσε να είναι στόχος η πλατεία, όπου γίνεται η μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά και αυτή την ώρα έχει χιλιάδες κόσμου».

Γνωρίζαμε εδώ και 2 χρόνια πως η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν στόχος ανέφερε η Εύα Καϊλή. Ήταν ιδιαίτερα αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας ακόμα και λόγω των κίτρινων γιλέκων.. και παρόλα αυτά μας λένε για παράλληλα χτυπήματα και πως δεν έγινε καμία σύλληψη

Η ευρωβουλευτής αναφέρει ότι από τις 20:00 είναι αποκλεισμένοι στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Όλοι οι φίλοι μαςείναι μέσα στα ξενοδοχεία, εστιατόρια ή στις συνεδριάσεις.

Το παραπάνω επιβεβαίωσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου με βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook

     .