Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη σήμερα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Άγκυρα δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τα συμφέροντά της για τους υδρογονάνθρακες, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο για προσπάθεια της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα να εναντιωθούν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στο θέμα του μοιράσματος των κοιτασμάτων, ενώ υποστήριξε ότι η ΕΕ κακομαθαίνει τους Έλληνες».

Παράλληλα ανέφερε ότι «η Τουρκιά δείχνει την αποφασιστικότητά της στο θέμα αυτό, και με την διπλωματία της και με την στρατιωτική ισχύ της αλλά και με την πολιτική της στην ενέργεια».

Όσο αφορά την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι «συνεχίζονται οι λεπτομερείς σεισμικές έρευνες με τα εθνικά πλοία».

Τέλος, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις του Πορθητή, επανέλαβε ότι στις αρχές του 2019 θα συμπεριληφθεί στο νηολόγιο της γειτονικής χώρας και δεύτερο γεωτρύπανό.