Στις δηλώσεις του περί «μακεδονικής γλώσσας» εμφανίζεται να επιμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, «καρφώνοντας» ουσιαστικά την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το τι συμφωνήθηκε, με τη συμμετοχή και του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Στα πλαίσια δημόσιας συζήτησης στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επανέλαβε πως «είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε για τη γλώσσα της Μακεδονίας» είπε και συνέχισε:

«Κανείς δεν θα μας αμφισβητήσει ξανά. Αλλά την ίδια στιγμή να αναρωτηθούμε –τι θα αφήσουμε τα παιδιά; Ας είμαστε σοφοί και να πάρουμε αποφάσεις. Πιστεύω ότι παρέχουμε στο λαό μας ένα μέλλον».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «έχουμε ένα πρόθεμα, το «Βόρεια» αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο MakFax, ο Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την ταυτότητα, επειδή «στη συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας, της αυτοδιάθεσης μας». 

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τα λεγόμενά του, ο ίδιος ανέβασε και το σχετικό Tweet στον προσωπικό του λογαριασμό:

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ώρες μετά τις αναφορές του περί «Μακεδονίας του Αιγαίου» και «διδασκαλίας μακεδονικών» στα ελληνικά σχολεία. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα ίδια τα βίντεο από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ: 

Μάλιστα, στα Σκόπια η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω τα όσα είπε ο Ζάεφ, αλλά τα απέδωσε σε παρερμηνεία. Ο ίδιος ο Ζάεφ δήλωνε παράλληλα στην DW απόλυτα προσηλωμένος στις Πρέσπες.