Μπορεί το Χριστιανοκοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) να ήρθε και πάλι πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στο Λουξεμβούργο, ωστόσο, δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης και ο κλήρος έπεσε και πάλι στον πρωθυπουρφό Ξαβιέ Μπέτελ και τη δική του συμμαχία.

Συγκεκριμένα, το CSV από το οποίο προέρχεται και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έλαβε το 28,3% και 21 έδρες (επί συνόλου 60), το Φιλελεύθερο DP του Μπέτελ 16,9% και 12 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 17,6% και 10 έδρες, οι Πράσινοι με άνοδο πήγαν στο 15,3% και 9 έδρες. Στη Βουλή μπήκαν για πρώτη φορά και οι Πειρατές με 2 έδρες.

Ο Μπέτελ, ένας από τους λίγους ανοιχτά γκέι πρωθυπουργούς στον κόσμο, παραμένει στην πρωθυπουργία με την οριακή σε έδρες τρικομματική συμμαχία (DP, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι) των 31 εδρών. Έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2013, αφού είχε υπηρετήσει στον Δήμο της πόλης του Λουξεμβούργου. Έχει σπουδάσει και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, το 2013, ο Μπέτελ έβαλε τέλος σε 55 χρόνια κυριαρχίας του CSV στην πολιτική ζωή του Μεγάλου Δουκάτου. Ο Γιούνκερ διατέλεσε πρωθυπουργός το διάστημα 1995-2013 και υπουργός Οικονομικών το διάστημα 1989-2009. Πλέον ολοκληρώνει τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εξελέγη το 2014).

Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Ζαν Άσελμπορν, υπουργός και επί πρωθυπουργίας Γιούνκερ. O 69χρονος Άσελμπορν των Σοσιαλδημοκρατών είναι επικεφαλής του ΥΠΕΞ από το 2004.

Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο Πιέρ Γκραμενά από το κόμμα του Μπέτελ.