Με χαρακωμένη όψη ξύπνησε το Παρίσι από τις πράξεις πρωτοφανούς βίας στις οποίες κατέληξε η «δράση Νο ΙΙΙ» των κίτρινων γιλέκων, που τρίτη φορά κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ακόμα μια φορά, τα Ηλύσια Πεδία μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Αρχικά το επίκεντρο ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, γρήγορα όμως, το απόγευμα, οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις λεωφόρους γύρω από την πλατεία.

Η ένταση των συγκρούσεων κορυφώθηκε αργά το απόγευμα, όταν έφθασαν στην περιοχή πολύ καλά προετοιμασμένα για την περίσταση άτομα, με αντιασφυξιογόνες μάσκες, κιάλια, κουκούλες και, βέβαια, κίτρινα γιλέκα. Άρχισαν να φτιάχνουν οδοφράγματα, σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, αναποδογυρίζοντας παρκαρισμένα αυτοκίνητα, βάζοντας φωτιές, ξηλώνοντας τα πράσινα παγκάκια ή ακόμα κουβαλώντας κορμούς δένδρων στη λεωφόρο Φος.

Ήταν ατμόσφαιρα σύρραξης, γεύση επανάστασης, εικόνες χάους. Πολλά «κίτρινα γιλέκα» δε δίστασαν να καταγγείλουν τις βιαιότητες αυτές, ενώ προβληματίζονταν για το κατά πόσον επρόκειτο για προβοκάτορες ντυμένους στα κίτρινα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα άτομα αυτά ήταν γύρω στα 1.500. «Πρόκειται για επαγγελματίες ταραχοποιούς, καμουφλαρισμένους με κίτρινα γιλέκα» δήλωσε ο υπουργός Κριστόφ Καστανέρ.

Ο πρόεδρος Μακρόν, όμως, δεν φάνηκε να τους διαφοροποιεί ιδιαίτερα από τα «κίτρινα γιλέκα». Από το Μπουένος Άιρες, όπου βρισκόταν για τη συνάντηση κορυφής της G20, δήλωσε ότι «δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη βία», ότι τα άτομα αυτά «θα ταυτοποιηθούν και θα τιμωρηθούν», και πρόσθεσε: «Οι υπεύθυνοι αυτών των βιαιοτήτων δεν θέλουν την αλλαγή, δεν θέλουν καμία καλυτέρευση, θέλουν το χάος, προδίδουν τους λόγους που ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν, χειραγωγούν».

Αμέσως μετά την επιστροφή του, ο Μακρόν επισκέφθηκε την Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο διάσημο διεθνώς μνημείο, κατά τη χθεσινή ημέρα των ταραχών στην γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, έγιναν λεηλασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στο εξωτερικό του τμήμα γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι κατά του καπιταλισμού, αλλά και σλόγκαν με κοινωνικά αιτήματα.

Ο πρόεδρος έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη κρίσης, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών. Ίσως πάνω στο τραπέζι να βρεθεί και το θέμα επαναφοράς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζήτησε το αστυνομικό συνδικάτο Alliance, θέμα για το οποίο ο Κριστόφ Καστανέρ απάντησε ότι για τον ίδιον «δεν αποτελεί ταμπού», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» ζητούν:

Το άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.

Τη μελέτη των δυνατοτήτων μετακίνησης στην περιφερειακή Γαλλία με τη διοργάνωση συζητήσεων σε κάθε περιοχή.

Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.

Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις, ζητούν το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.

Προσθέτουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στο θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου».

Κάνουν τέλος ένα νέο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, καταλήγοντας ότι επιθυμούν «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές».

Και σημειώνουν ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ