Εντός του Δεκεμβρίου θα συνέλθει η ενωτική Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Κίεβο όπως αποφάσισε πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Όπως είχε προαναγγείλει από τις αρχές του μήνα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ι. Σύνοδος αποφάσισε να ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να συνέλθει η ενωτική Σύνοδος στο Κίεβο η οποία θα εκλέξει τον Προκαθήμενο της.

Αυτός θα είναι ο αποδέκτης του Πατριαρχικού Τόμου της ανάδειξης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στη Σύνοδο την οποία θα συγκαλέσει ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι κανονικοί αρχιερείς που επιθυμούν από όλες τις εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες που υφίστανται στην χώρα. Τόσο από την Εκκλησία που σήμερα λειτουργεί υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας όσο και από τους πρώην σχισματικούς σχηματισμούς.

ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Ταυτόχρονα με την σύνταξη του Τόμου της Αυτοκεφαλίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρά στην σύνταξη του κειμένου του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Πρόκειται για το τελευταίο ουσιαστικό βήμα πριν την παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας.

Το κείμενο αυτό θα παρουσιαστεί από τον Έξαρχο του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουκρανία. Εν συνεχεία θα γίνουν όποιες βελτιώσεις ή αλλαγές που ενδεχομένως ζητηθούν και αφού η ενωτική αυτή Σύνοδος αποδεχτεί ότι πλέον θα λειτουργεί υπό το συγκεκριμένο καθεστώς θα εκλέξει τον Πρώτο της ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι και αυτός που θα παρει στα χερια του τον πολυπόθητο Τόμο.

Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί αρχιερέας αλλά αρχιμανδρίτης τότε θα προηγηθεί η απαραίτητη χειροτονία.