Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μίλησε ανοικτά για «απειλή» ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τον τόνο των ήδη δραματικών δηλώσεών του μετά το επεισόδιο της Κυριακής στην Αζοφική Θάλασσα.

«Ο αριθμός των (ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα» είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πούτιν στο περιθώριο της G20)στην Αργεντινή. «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η επιθετικότητα» είπε ο Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στη χώρα του ότι είναι πολύ «υποχωρητικός» έναντι της Μόσχας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία ενεπλάκησαν στο σοβαρότερο μπρα-ντε-φρρ των τελευταίων χρόνων με το επεισόδιο της Κυριακής, που δεν είχε προηγούμενο.

Το επεισόδιο της Κυριακής ήταν η πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τη Δευτέρα την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας.

Ο Πούτιν προειδοποίησε την Ουκρανία εναντίον οποιασδήποτε «απερίσκεπτης» ενέργειας και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στην Μέρκελ, ζητώντας της να ασκήσει πίεση στο Κίεβο. Κατά την άποψή του, οι κινήσεις της κυβέρνησης στο Κίεβο είναι «προφανές» ότι συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης στην Ουκρανία.

Το ζήτημα της επιβολής νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ